Нов успешен тест на New Shepard

618 прочитания

Компанията Blue Origin извърши нов успешен суборбитален тест на своята система New Shepard. Това стана днес, 2 май 2019 г.

Капсулата, която бе без екипаж, носена от малката ракета New Shepard излетя от космическата площадка във Ван Хорн, Тексас в 09,35 часа местно време (13,35 часа UTC). Ракетата бе издигната от течногоривния двигател BE-3, като той работи около две минути и половина, разгонвайки ракетата до скорост от 3540 km/h.

Изпитанието бе свързано със стандартния полетен профил на системата, която основно е предназначена за космически туризъм.

Малко след спирането на основния двигател, капсулата се отделя от ракетата-носител и продължава по инерция своя полет. При днешното изпитание капсулата достигна височина от 105,6 km.

Ракетата-носител се приземи меко на площадка само на 3 km от мястото си на изстрелване. Скоростта се погасява с въздушни спирачки и пускане на основния двигател. От своя страна, капсулата се приземи с парашути и кратък пуск на бордния твърдогоривен спирачен двигател, който омекотява приземяването. За капсулата полетът продължи малко над 10 минути, ракетата-носител се приземи по-бързо.

На борда на капсулата са се намирали 38 експеримента, част от които на NASA, друга част на различни изследователски институции в САЩ.

Това е петият успешен старт за тази капсула и тази ракета-носител и общо 11-тият тестов полет на New Shepard.

Ракетата за многократно използване New Shepard ще изстрелва капсула с шестима пасажери по балистична траектория за кратък суборбитален полет. Пасажерите ще изпитват безтегловност в рамките на една – две минути и ще се намират на височина от над 100 km. Капсулата има шест големи илюминатора, които ще дават възможност на космическите туристи да се насладят на Земята от космоса.

Известно е, че в момента Blue Origin сглобява New Shepard, който ще бъде използван за реални полети с хора. От компанията, която е известна с това, че практически не обявява бъдещите си планове, запазват мълчание, кога ще започнат редовните туристически полети. Все пак е известно, че в рамките на 2019 г. ще бъде извършен първия изпитателен полет с хора на борда.

В същото време през миналата седмица от Blue Origin публикуваха тайнствено съобщение в профила си в социалната мрежа Twitter. Съобщението гласи само “5.9.19” и съдържа снимка на кораба Endurance, използван за неуспешната арктическа експедиция на Ърнест Шакълтън през 1914 г. Предполага се, че “5.9.19” е датата 9 май 2019 г. (в САЩ месеца се изписва преди деня), когато ще бъдат дадени повече детайли.

Свързани теми

Предишна публикация
Blue Origin показа спускаем лунен апарат
Следваща публикация
NASA начерта плана за пращане на хора на Луната през 2024 г.
618 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Твърде едър за космоса

Късметлията спечелил благотворителна лотария за полет в космоса се е оказал прекалено тежък и е…
Меню