TAI показва новите си вертолетни проекти

660 прочитания

Turkish Aerospace Industries (TAI) демонстрира новите си вертолетни проекти в рамките на отбранителното изложение IDEF, което се провежда в Истанбул. Това съобщава Flightglobal.

Проектът T625 Gökbey скоро ще се сдобие с втори прототип, като TAI подчертава възможностите на 6-тонния вертолет да замести голямото количество UH-1, което все още се намира на служба в турските въоръжени сили.

T625 извърши първия си полет през септември 2018 г., след като се намираше в разработка в продължение на около пет години. Това е първият опит на Турция да разработи сама вертолет за военни и цивилни цели.

Планира се в изпитанията да се задействат три прототипа, като серийното производство ще започне след 2021 г., а цивилната сертификация ще стане факт от турските и европейски органи по авиационна безопасност.

Вертолетът в момента се задвижва от два газотурбинни двигателя CTS800 с мощност от 1370 shp всеки, но Турция разглежда възможностите да замени тези двигатели с TEI-TS1400, които са в разработка от местната компания Tusas Engine Industries.

Междувременно 45 броя от щурмовите вертолети T129 ATAK са приети на въоръжение в Турция. Те са вариация на италианския AW129, но с множество промени и турско оборудване. Поръчката за Турция за сега е за 83 броя, като има и опции.

Чака се експортно разрешение за двигателите CTS800 за да може да започне работа по експортната поръчка за 30 броя за Пакистан.

На изложението IDEF бе показан и макет на новия турски щурмови вертолет (на снимката), който е известен под турското си название „Ağır Sınıf Taarruz Helikopter”, буквално означаващо тежък щурмови вертолет и неофициалното ATAK 2.

TAI получи договор от турското правителство за разработката му през февруари. Излитната му маса ще достигне 10 тона, а първият му полет трябва да стане факт около 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.
Следваща публикация
FAA забрани ниските полети над Венецуела
660 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетя първият сериен H160

Първият сериен вертолет Airbus Helicopters H160 изпълни дебютния си полет, като така се спази срока това да се случи преди тази Коледа. Това съобщава Flightglobal.

Турция е близо до подписване за Су-35

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

Израел се отказва от V-22 Osprey

Израелските ВВС спират да разглеждат конвертоплана V-22 Osprey, като потенциална платформа за изпълнение на специални задачи. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на свои източници в израелското МО.

Меню