TAI показва новите си вертолетни проекти

661 прочитания

Turkish Aerospace Industries (TAI) демонстрира новите си вертолетни проекти в рамките на отбранителното изложение IDEF, което се провежда в Истанбул. Това съобщава Flightglobal.

Проектът T625 Gökbey скоро ще се сдобие с втори прототип, като TAI подчертава възможностите на 6-тонния вертолет да замести голямото количество UH-1, което все още се намира на служба в турските въоръжени сили.

T625 извърши първия си полет през септември 2018 г., след като се намираше в разработка в продължение на около пет години. Това е първият опит на Турция да разработи сама вертолет за военни и цивилни цели.

Планира се в изпитанията да се задействат три прототипа, като серийното производство ще започне след 2021 г., а цивилната сертификация ще стане факт от турските и европейски органи по авиационна безопасност.

Вертолетът в момента се задвижва от два газотурбинни двигателя CTS800 с мощност от 1370 shp всеки, но Турция разглежда възможностите да замени тези двигатели с TEI-TS1400, които са в разработка от местната компания Tusas Engine Industries.

Междувременно 45 броя от щурмовите вертолети T129 ATAK са приети на въоръжение в Турция. Те са вариация на италианския AW129, но с множество промени и турско оборудване. Поръчката за Турция за сега е за 83 броя, като има и опции.

Чака се експортно разрешение за двигателите CTS800 за да може да започне работа по експортната поръчка за 30 броя за Пакистан.

На изложението IDEF бе показан и макет на новия турски щурмови вертолет (на снимката), който е известен под турското си название „Ağır Sınıf Taarruz Helikopter”, буквално означаващо тежък щурмови вертолет и неофициалното ATAK 2.

TAI получи договор от турското правителство за разработката му през февруари. Излитната му маса ще достигне 10 тона, а първият му полет трябва да стане факт около 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.
Следваща публикация
FAA забрани ниските полети над Венецуела
661 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Черна гора получи последните два Bell 412

Въоръжените сили на Черна гора получиха последните два транспортни вертолета Bell 412, които се доставят в рамките на договор сключен в началото на годината.

В Румъния е открит катастрофирал Ка-26 без регистрация

В Румъния е бил открит катастрофирал вертолет Ка-26 без каквато и да е била регистрация по него. Инцидентът е станал в близост до границата с Украйна и се предполага, че машината е използвана за превоз на контрабанда.

ТЕРЕМ ЕАД ще ремонтира българските Ми-17 и Ми-24

ТЕРЕМ Холдинг ЕАД спечели обществената поръчка за възлагане на ремонт на два броя Ми-17 и четири вертолета Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от днес, 26 март 2019 г.

Меню