Репетициите за въздушния парад завършиха

1K прочитания

Днес, 3 май 2019 г., репетициите на въздушния парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май, приключиха. За понеделник се планира над над София да преминат практически всички изправни типове самолети и вертолети, с които разполага българската военна авиация.

Водач на парадния строй е тройка вертолети от авиобаза Крумово, начело на които е бойна машина Ми-24В с командир майор Стефан Стефанов и оператор Николай Петков – те имат отговорната задача да излязат над парадната минута с точност до няколко секунди, за да открият тържествения марш.

В предишни години това традиционно се правеше от вертолет Ми-17 с националния флаг. В момента обаче няма изправен Ми-17, след като единственият изправен от типа катастрофира през миналия юни. В началото на пролетта се очакваше се да има един изправен Ми-17, но поради закъснение на доставките на резервните части за машината, преминаваща удължаване на ресурса в завод ТЕРЕМ „Летец“ това не можа да стане. Сега Ми-24 няма технически възможности за носене на националния флаг и символът на държавността няма да бъде видян да прелита над центъра на София.

Следващият елемент от парадния строй на ВВС е единичен военно-транспортен самолет С-27J. Това е единствени представител на военно-транспортната авиация. За съжаление и по неясни причини, другите два изправни военно-транспортни самолети – Ан-2 и L-410 не бяха счетени за подходящи за участие в събитието, а еднодвигателният РС-12, който в началото бе планиран за участие, в момента не е в изправност.

Тройката витлови учебно-тренировъчни самолети РС-9М от Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия са предпоследния елемент от парада. Оригинално планираното участие на реактивните учебно-тренировъчни самолети L-39ZA не се състоя, поради изчерпващ се ресурс.

Парадът ще приключи с бойните самолети – тройка МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево. Другите бойни самолети в нашите ВВС, щурмовите Су-25, в момента не са в летателна годност, поради липса на пиросредства. Затова и няма да ги видим в небето над София.

Авиационната техника, която ще участва на парада, е базирана на летище София. От домашните им летища са дошли и по един Cougar и PC-9M, които са резервни. Само изтребителите МиГ-29 ще действат от Граф Игнатиево.

В наземната част на парада ще преминат бойни машини 9А33 от състава на зенитно-ракетния комплекс „Оса-АК”, транспортно-зареждащи машини от състава на ЗРК С-125 „Нева”, ракети от състава на ЗРК С-200 „Нева” и транспортно-пускови установки от състава на ЗРК С-300. Елементи от С-200 се показват за втори път на парад.

Парадът ще започне в 10,00 часа на 6 май 2019 г. на площад „Княз Александър I“ в София. Традиционно, след прелитането над София, изтребителите и вертолетите преминават и над главната улица на Пловдив.

Към момента, прогнозата за 6 май 2019 г. не е особено оптимистична, като се очаква около 10 – 11 часа да започне силен валеж. Ако времето не позволява преминаваното на самолетите, то ще преминат само тройката вертолети за откриване на парада. Височината на вертолетите над парадната трибуна е около 70 m, а изискванията за минимална хоризонтална видимост от 4 km и 500 m долна граница на облаците.

Снимки: Александър МЛАДЕНОВ

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка
Следваща публикация
Премиерът обеща в Долна Митрополия 2 млрд. за нова техника, самолетостроене, магистрала до Плевен и нови общежития
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Меню