Репетициите за въздушния парад завършиха

1K прочитания

Днес, 3 май 2019 г., репетициите на въздушния парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май, приключиха. За понеделник се планира над над София да преминат практически всички изправни типове самолети и вертолети, с които разполага българската военна авиация.

Водач на парадния строй е тройка вертолети от авиобаза Крумово, начело на които е бойна машина Ми-24В с командир майор Стефан Стефанов и оператор Николай Петков – те имат отговорната задача да излязат над парадната минута с точност до няколко секунди, за да открият тържествения марш.

В предишни години това традиционно се правеше от вертолет Ми-17 с националния флаг. В момента обаче няма изправен Ми-17, след като единственият изправен от типа катастрофира през миналия юни. В началото на пролетта се очакваше се да има един изправен Ми-17, но поради закъснение на доставките на резервните части за машината, преминаваща удължаване на ресурса в завод ТЕРЕМ „Летец“ това не можа да стане. Сега Ми-24 няма технически възможности за носене на националния флаг и символът на държавността няма да бъде видян да прелита над центъра на София.

Следващият елемент от парадния строй на ВВС е единичен военно-транспортен самолет С-27J. Това е единствени представител на военно-транспортната авиация. За съжаление и по неясни причини, другите два изправни военно-транспортни самолети – Ан-2 и L-410 не бяха счетени за подходящи за участие в събитието, а еднодвигателният РС-12, който в началото бе планиран за участие, в момента не е в изправност.

Тройката витлови учебно-тренировъчни самолети РС-9М от Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия са предпоследния елемент от парада. Оригинално планираното участие на реактивните учебно-тренировъчни самолети L-39ZA не се състоя, поради изчерпващ се ресурс.

Парадът ще приключи с бойните самолети – тройка МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево. Другите бойни самолети в нашите ВВС, щурмовите Су-25, в момента не са в летателна годност, поради липса на пиросредства. Затова и няма да ги видим в небето над София.

Авиационната техника, която ще участва на парада, е базирана на летище София. От домашните им летища са дошли и по един Cougar и PC-9M, които са резервни. Само изтребителите МиГ-29 ще действат от Граф Игнатиево.

В наземната част на парада ще преминат бойни машини 9А33 от състава на зенитно-ракетния комплекс „Оса-АК”, транспортно-зареждащи машини от състава на ЗРК С-125 „Нева”, ракети от състава на ЗРК С-200 „Нева” и транспортно-пускови установки от състава на ЗРК С-300. Елементи от С-200 се показват за втори път на парад.

Парадът ще започне в 10,00 часа на 6 май 2019 г. на площад „Княз Александър I“ в София. Традиционно, след прелитането над София, изтребителите и вертолетите преминават и над главната улица на Пловдив.

Към момента, прогнозата за 6 май 2019 г. не е особено оптимистична, като се очаква около 10 – 11 часа да започне силен валеж. Ако времето не позволява преминаваното на самолетите, то ще преминат само тройката вертолети за откриване на парада. Височината на вертолетите над парадната трибуна е около 70 m, а изискванията за минимална хоризонтална видимост от 4 km и 500 m долна граница на облаците.

Снимки: Александър МЛАДЕНОВ

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка
Следваща публикация
Премиерът обеща в Долна Митрополия 2 млрд. за нова техника, самолетостроене, магистрала до Плевен и нови общежития
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС откри учебната си година

С тържествен строй на личния състав и посрещане на бойното знаме днес, 7 януари 2019 г. във военните формирования на Военновъздушните сили беше открита новата 2019-та учебна година.

ВАС отхвърли жалбата на УКРИНМАШ

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на украинската държавна компания УКРИНМАШ срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не се спира процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на МиГ-29.

Граф Игнатиево с нов командир

Авиобаза Граф Игнатиево ще има нов командир в лицето на полковник Димитър Петров. Досегашният командир генерал Иван Лалов получава повишени в звание и ново назначение. Това стана ясно след днешното правителствено заседание, на което бяха предложени кадрови размествания в командването на въоръжените сили.

Меню