Ирак получи всички поръчани F-16

1K прочитания

На 3 май 2019 г. в иракската авиобаза Балад, край Багдад, се приземи последната многоцелеви изтребители F-16C/D Block 52, които ВВС на Ирак поръчаха в началото на десетилетието.

През 2011 и 2012 г. на два равни транша, бяха поръчани общо 36 машини (24 едноместни и 12 двуместни), заедно с обучение, наземно оборудване и сериозен пакет въоръжение. Сделката бе на стойност от $6,5 млрд., а доставките трябваше да станат факт между 2014 и 2017 г. Изтребителят трябваше да стане първият пълноценен боен самолет за възстановените иракски ВВС.

Първият иракски F-16 (двуместен F-16D с борден номер IAF-1601) полетя за първи път от заводското летище на Lockheed Martin във Форт Уърт, Тексас на 2 май 2014 г. Церемонията по предаването на самолета на Ирак стана факт на 5 юни същата година, а доставката на самолетите се очакваше до края на годината.

Това обаче не се случи, след като Ирак изпадна в състояние на гражданска война срещу т.нар. „Ислямска държава”, която в средата на 2014 г. овладя значителни части от страната и дори заплашваше столицата Багдад, както и авиобазата Балад, където трябваше да се базират иракските F-16.

В резултат на това първите четири иракски F-16 пристигнаха в страната едва през юли 2015 г., като в най-тежките етапи от боевете срещу „Ислямска държава” иракските сили разчитаха на чужда въздушна мощ и на малкия брой Су-25, които бяха спешно доставени през лятото на 2014 г.

Доставките на F-16 в Ирак, обаче продължаваха да се бавят от политически сътресения в страната, инциденти със самолета и проблематично обучение. В крайна сметка, на 3 май тази пристигат последните пет машини, след като в началото на април бяха доставени други шест.

Така от юни 2015 до май 2019 г. в Ирак са получени общо 32 изтребителя F-16 от договорените 36. Други два самолета катастрофираха по време на обучението на иракските пилоти в САЩ. При двата инцидента загинаха двама иракски пилоти. Други два F-16 ще останат в САЩ, където ще се използват за обучение на нови иракски пилоти.

Междувременно, Ирак получи през ноември 2017 г. последният F-16 произведен на линията във Форт Уърт. Производството на типа след това се премести в Грийнвил, Южна Каролина и се очаква да се възстанови в края на тази година.

Иракските F-16C/D Block 52 са значително опростени и понякога се наричат F-16IQ. Вместо модерните ракети за въздушен бой AIM-120 и AIM-9X, иракските машини са въоръжени с остарелите AIM-7M-F1/H Sparrow и AIM-9L/M-8/9 Sidewinder. Въоръжението „въздух-земя” се ограничава до ракети AGM-65D/G/H/K Maverick и лазерноуправляеми бомби от серията Paveway II. Не се предижда доставката на модерни GPS насочвани боеприпаси.

Освен остарялото въоръжение иракските F-16 не притежават военни GPS системи (тоест няма да притежават военните кодове за системата), системата им „свой-чужд” също ще е с ограничени параметри.

Преди гражданската война от 2014 г. Ирак имаше намерение да купува още F-16 и да докара общия брой на изтребителя до 96, но по всичко личи, че тези планове вече не са актуални, тъй като страната взима доста по-скромен път в развитието на бойната си авиация.

Свързани теми

Предишна публикация
В Румъния е открит катастрофирал Ка-26 без регистрация
Следваща публикация
Катастрофата със Суперджет 100 поставя фокуса на процедурите по евакуация
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Меню