Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

867 прочитания

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Документът, който е публикуван на 14 май 2019 г., залага на поддържане на въоръжение на шест многоцелеви изтребителни ескадрили разпределени в три крила. Шведските ВВС поддържат такива сили и в момента, които са равни на 100 броя Gripen C/D.

Част от тези изтребители ще бъдат заместени от новите Gripen E, които са поръчани в 60 броя. Типът трябва да постигне начално ниво на бойни способности през 2023 г., а първите доставки се чакат в края на тази година.

Около 40 броя от сега наличните Gripen C/D ще продължат да са на въоръжение и след 2030 г., като в машините ще продължи да се инвестира за да се поддържат на нивото на съвременните бойни изисквания. До сега се планираше те да се свалят от въоръжение с приемането на всички Gripen E. Шведският изтребителен флот ще се усили с покупка на крилати ракети и нови ракети за въздушен бой.

В приетия документ се казва, че след 2025 г. ще започне финансиране на създаването на ново поколение боен самолет, който трябва да започне да заменя Gripen C/D между 2035 и 2040 г.

Планира се обновяването и на наземните и въздушно базираните обзорни радари, с които разполагат шведските ВВС, като двата летящи радара на базата на Saab 340 ще бъдат заменени след 2025 г.

Замяната на сега използваните шест военно-транспортни самолети C-130H се планира към края на следващото десетилетие.

Планира се подмяна и на флота от учебно-тренировъчни самолети Saab 105, които ще бъдат заменени с нова платформа за начално и основно обучение, а напредналото и преходното изтребително обучение може да се извършва с Gripen D.

Към 2025 г. разходите за обрана на Швеция трябва да са равни на 1,5% от БВП или 84 млрд. шведски крони (около €8 млрд.)

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата
Следваща публикация
Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.
867 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руското МО отново гледа към МиГ-АТ

Руското Министерство на отбраната отново се е заинтересувало от реактивния учебно-тренировъчен самолет МиГ-АТ. Това е заявил вицепрезидентът на ОАК Сергей Коротков, цитиран от ТАСС.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Вторият живот на МиГ-29 в България – част 2

Александър МЛАДЕНОВ продължава да описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на изтребителя МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г.

Белгия отложи избора на нов изтребител

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

Меню