Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

862 прочитания

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Документът, който е публикуван на 14 май 2019 г., залага на поддържане на въоръжение на шест многоцелеви изтребителни ескадрили разпределени в три крила. Шведските ВВС поддържат такива сили и в момента, които са равни на 100 броя Gripen C/D.

Част от тези изтребители ще бъдат заместени от новите Gripen E, които са поръчани в 60 броя. Типът трябва да постигне начално ниво на бойни способности през 2023 г., а първите доставки се чакат в края на тази година.

Около 40 броя от сега наличните Gripen C/D ще продължат да са на въоръжение и след 2030 г., като в машините ще продължи да се инвестира за да се поддържат на нивото на съвременните бойни изисквания. До сега се планираше те да се свалят от въоръжение с приемането на всички Gripen E. Шведският изтребителен флот ще се усили с покупка на крилати ракети и нови ракети за въздушен бой.

В приетия документ се казва, че след 2025 г. ще започне финансиране на създаването на ново поколение боен самолет, който трябва да започне да заменя Gripen C/D между 2035 и 2040 г.

Планира се обновяването и на наземните и въздушно базираните обзорни радари, с които разполагат шведските ВВС, като двата летящи радара на базата на Saab 340 ще бъдат заменени след 2025 г.

Замяната на сега използваните шест военно-транспортни самолети C-130H се планира към края на следващото десетилетие.

Планира се подмяна и на флота от учебно-тренировъчни самолети Saab 105, които ще бъдат заменени с нова платформа за начално и основно обучение, а напредналото и преходното изтребително обучение може да се извършва с Gripen D.

Към 2025 г. разходите за обрана на Швеция трябва да са равни на 1,5% от БВП или 84 млрд. шведски крони (около €8 млрд.)

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата
Следваща публикация
Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.
862 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватската сделка за употребяваните израелски F-16 е пред фактически провал

Сделката за продажбата на 12 употребявани изтребители F-16C/D Barak между Израел и Хърватско е изправена пред фактическия си провал, а причината за това е отказ на САЩ да дадат разрешение за нея.

Плевнелиев защити Ненчев по делото за поддръжката на МиГ-29

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) защити бившия военен министър Николай Ненчев, като заяви, че решението да се залага на ремонт в Полша на българските МиГ-29 не било само негово, а било в отговор на цялостната стратегия на държавата с оглед на ангажиментите към НАТО.

Проблеми около новодоставените двигатели за МиГ-29

МО и ВВС не могат да вкарат в експлоатация новодоставените двигатели РД-33 предназначени за изтребителите МиГ-29. Причината са документални проблеми. Това стана ясно днес, 19 октомври 2017 г., по време на изслушване на представители на МО пред Комисията по отбрана към Народното събрание.

Катастрофа с Ан-26 в Казахстан

Военно-транспортен самолет на казахстанската служба за гранична охрана катастрофира при опит за кацане на Алмати.…

В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ

В рамките на програмата на ЕС за Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO) ще бъде създадена въздушна система за радиоелектронна борба (РЕБ). Това бе съобщено на 12 ноември 2019 г.

Финландия получи първоначални оферти за замяна на F/A-18C/D

Финландското МО получи на 31 януари 2019 г. първоначалните оферти от петима производители, които са кандидати за доставка на нов многоцелев изтребител, който да замени сега използваните F/A-18C/D Hornet. Проектът се нарича H-X.

Меню