Сърбия ще получи ремонтираните беларуски МиГ-29 през 2021 г.

921 прочитания

Беларус ще предаде ремонтираните и модернизирани изтребители МиГ-29 на Сърбия в началото на 2021 г. Това казва председателят на държавния беларуски военно-промишлен комитет комитета Роман Головченко, цитиран от беларуската информационна агенция БЕЛТА.

„Три от самолетите се намират в стадии ремонт, а един на стадии дефектация. Всичко върви по план. Със сръбската страна поддържаме постоянно взаимодействие, нямаме никакви проблеми. Според договора, предаването на самолетите ще стане факт в началото на 2021 г.”, разяснява Головченко.

Сърбия получи от Беларус безплатно четири броя едноместни МиГ-29 (Изделие 9-13). Машините бяха официално предадени на сръбската страна и след това дадени за ремонт на 25 февруари 2019 г.

Самолетите се предоставят безвъзмездно, но сръбското правителство плаща за ремонта и модернизацията им. Работата по машините се извършва в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи.

Мащабът на модернизацията и финансовите параметри на сделката са неизвестни.

С получените от Беларус самолети, сръбските ВВС ще разполагат вече с 14 броя МиГ-29. Четири от тях (три едноместни и една спарка) са оцелели от 16-те доставени по югославско време. Към тях се присъединяват още две спарки и четири едноместни изтребителя, доставени от Русия през 2017 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Главният урок от катастрофата със Суперджет 100
Следваща публикация
Президентът Радев: Трудно може да говорим за преговори за новия изтребител
921 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Още тази седмица управляващите ще опитат да преодолеят ветото на Радев за F-16

Още в петък управляващите ще опитат да преодолеят президентското вето по отношение на договорите за покупка на изтребителите F-16. Това съобщи председателят на комисията по отбрана Константин Попов (ГЕРБ) днес, 23 юли 2019 г.

Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

Меню