Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52

622 прочитания

Руското МО планира през 2020 г. да сключи договор за доставка на модернизирани вертолети Ка-52. Това е съобщил днес, 28 май 2019 г., руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, при посещение в авиостроителния завод „Прогресс“, който сглобява типа.

„Планираме в следващата година да сключим договор за 114 подобрени вертолета Ка-52”, заявява той, цитиран от ТАСС.

Новият вариант на щурмовия вертолет ще бъде известен, като Ка-52М и ще стане факт през 2022 г. Не се съобщава кога ще започне приемането на въоръжение на типа.

Ка-52М се създава с отчитане на опита от бойното използване на вертолета в Сирия. Машината ще получи нова прицелно-обзорна оптико-електронна система, която да позволи откриване на цели на по-голяма дистанция. Ще бъде повишена защитеността на вертолета с оптимизиране на бронята, както и с подобряване на системата за самозащита.

Планира се интеграцията на ново въоръжение, както за работа по земни, така и за работа по въздушни цели. Ще има и подобрения по бордната електрическа система.

Руското МО заяви, че ще поръчва  114 броя подобрени Ка-52 още през февруари миналата година, но не даде конкретен срок за подписването на сделката.

До момента, руските ВКС са получили над 100 броя Ка-52 от поръчани твърдо до момента 146 машини.

Свързани теми

Предишна публикация
ЕК прие правила за операциите с безпилотни летателни апарати
Следваща публикация
Полша е изпратила запитване за оферта за F-35
622 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша отново замисля модернизация на Ми-24

Полското военно министерство планира да започне диалог с потенциални доставчици за модернизацията на част от бойните вертолети Ми-24Д/В. Той ще се проведе от юли до септември 2019 г., като основната му цел е да се оцени изпълнимостта на проекта, които ще предвижда добавяне на ново оборудване и въоръжение.

Катастрофа с турски Cougar

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021…

Италия ще купува въоръжен AW169

Италианското МО е взело решение за покупка на 15 броя въоръжени вертолети Leonardo AW169. Това става ясно от решението на военното ведомство от 16 април 2020 г.

Показаха първия Ту-22М3М

Първият дълбоко модернизиран бомбардировач Ту-22М3 бе тържествено показан вчера, 16 август 2018 г., на церемония в Казанския авиационен завод.

Индия поръчва още 10 Ка-31

Индия поръчва още 10 вертолета за далечно радиолокационно откриване Ка-31. Това решение е било взето в началото на месеца и за него съобщава Jane’s.

Меню