Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52

623 прочитания

Руското МО планира през 2020 г. да сключи договор за доставка на модернизирани вертолети Ка-52. Това е съобщил днес, 28 май 2019 г., руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, при посещение в авиостроителния завод „Прогресс“, който сглобява типа.

„Планираме в следващата година да сключим договор за 114 подобрени вертолета Ка-52”, заявява той, цитиран от ТАСС.

Новият вариант на щурмовия вертолет ще бъде известен, като Ка-52М и ще стане факт през 2022 г. Не се съобщава кога ще започне приемането на въоръжение на типа.

Ка-52М се създава с отчитане на опита от бойното използване на вертолета в Сирия. Машината ще получи нова прицелно-обзорна оптико-електронна система, която да позволи откриване на цели на по-голяма дистанция. Ще бъде повишена защитеността на вертолета с оптимизиране на бронята, както и с подобряване на системата за самозащита.

Планира се интеграцията на ново въоръжение, както за работа по земни, така и за работа по въздушни цели. Ще има и подобрения по бордната електрическа система.

Руското МО заяви, че ще поръчва  114 броя подобрени Ка-52 още през февруари миналата година, но не даде конкретен срок за подписването на сделката.

До момента, руските ВКС са получили над 100 броя Ка-52 от поръчани твърдо до момента 146 машини.

Свързани теми

Предишна публикация
ЕК прие правила за операциите с безпилотни летателни апарати
Следваща публикация
Полша е изпратила запитване за оферта за F-35
623 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Стойков: Екипажът на вертолета Cougar не е имал достатъчно нальот

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви днес, 23 август 2018 г., че екипажът на авариралия вертолет Cougar е имал малко нальот, което може да е довело до това, че не е реагирал по най-правилния начин на възникналата ситуация.

Полетя първият сериен H160

Първият сериен вертолет Airbus Helicopters H160 изпълни дебютния си полет, като така се спази срока това да се случи преди тази Коледа. Това съобщава Flightglobal.

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…
Меню