Индия смята да снабди своите Су-30МКИ с израелска ракета за въздушен бой

949 прочитания

Индийските ВВС планират да въоръжат своите многоцелеви изтребители Су-30МКИ с израелската ракета за далечен въздушен бой Rafael I-Derby ER. Това съобщава Jane’s.

Интеграцията трябва да стане след 2021 – 2022 г., когато от въоръжение ще се свалят руските ракети Р-77.

Източниците на Jane’s са казали, че Индия вече води разговори с израелската компания Rafael за придобиване на ракети I-Derby ER и интеграцията им на Су-30МКИ. Разговорите за това се очаквало да приключат съвсем скоро.

През юли 2018 г. I-Derby ER бе избрана да въоръжи индийския лек изтребител Tejas, а по-ранната версия на ракетата, която се нарича Derby, се използва от зенитно-ракетния комплекс Spyder-SR, с който Индия разполага от 2008 г.

Индийската телевизия NDTV съобщава същата новина, но твърди, че причината за интеграцията на израелската ракета е, че по време на въздушния бой от 27 февруари 2019 г. между индийски и пакистански изтребители, индийските Су-30МКИ въоръжени с Р-77 не са успели да излязат на позиция за стрелба, докато пакистанските F-16 са извършили пускове по тях с AIM-120, които обаче са били избегнати чрез маневриране и смущения.

Трябва да се отбележи, че използването на ракети, като Р-77 и AIM-120 на предела на далечината им на полет е неефективно, тъй като ракетите губят енергията си и лесно могат да бъдат избегнати с маневриране и смущения. Точно за такова нещо говори и NDTV, макар и че според телевизията, факта че пакистанските самолети са успели да извършат пуск, е бил достатъчен повод за притеснение.

I-Derby ER е нова конструкция, представена през юни 2015 г. Ракетата има активна глава за насочване и двуимпулсен твърдогоривен ракетен двигател, като той може да увеличи тягата си при доближаване на целта, за да повиши енергията си и да минимизира шанса на противника да избяга.

NDTV съобщава и за това, че интеграцията на I-Derby ER може да е трудна, поради сериозната работа, която ще се иска по индийските Су-30МКИ.

Свързани теми

Предишна публикация
AirAsia преговаря за A321XLR
Следваща публикация
Boeing 777-9 ще изпълни първия си полет през юни
949 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Армения купува Су-30СМ

Армения е купила от Русия многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това са съобщили от арменското военно министерство в отговор на запитване от руски медии.

Служител в КнААЗ осъден за държавна измяна за писане в авиационен форум

Служител на авиaционния завод в Комсомолск на Амур (КнААЗ) е бил осъден на четири години и половина затвор за държавна измяна. Причината за това е писане в авиационен форум и споделянето там на държавни тайни. Това съобщава руската неправителствена организация „Команда 29”.

Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия

Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.

Меню