Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

915 прочитания

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

Stratolaunch Systems Corporation бе основана от покойния милиардер и съосновател на Microsoft Пол Алън, като собствеността се държеше от частния инвестиционен фонд на Алън Vulcan Inc. Основната задача на компанията бе да се създаде платформа, която да може гъвкаво да изстрелва различни товари на околоземна орбита.

Самолетът Stratolaunch полетя за първи път на 13 април 2019 г. и се превърна в най-големият самолет летял някога, що се отнася до размах на крилото.

Според Reuters, Vulcan Inc в момента проучвал възможностите да продаде компанията Stratolaunch Systems Corporation, заедно с интелектуалната собственост, която притежава. Не е ясно дали има сериозен интерес.

Stratolaunch Systems Corp са отказали да коментират пред Reuters, представители на инвестиционния фонд Vulcan Inc не са били открити за коментар.

Според Reuters, към 1 април Stratolaunch Systems Corporation е имала само 21 служителя, в сравнение със 77 през декември 2018 г. Свиването на дейността е започнало още през януари 2019 г., като сестрата на Пол Алън – Джоди, която е председател на борда на Vulcan Inc е взела решението, че последващите инвестиции в компанията са безперспективни, но все пак е било решено, че Stratolaunch трябва да изпълни първи полет в името на паметта на Пол Алън.

Stratolaunch е създаден от компанията Scaled Composites, която в момента е част от Northrop Grumman, и има официален индекс M351 и неофициално название Roc (Рух – митологична птица в близкоизточната митология, която е достатъчно силна да вдигне слон).

Самолетът е предназначен за изстрелване на ракети-носители, които от своя страна ще могат да извеждат товари на околоземна орбита. Използването на този метод обещава по-голяма гъвкавост и независимост от атмосферните условия, както и по-ниски разходи за извеждане на килограм на орбита.

Самолетът се задвижва от шест реактивни двигателя Pratt & Whitney PW4056, които са взети директно от Boeing 747-400. Доста други системи, включително и авиониката и оборудването на пилотската кабина, са взаимствани от този модел, с цел намаляване на разходите.

Машината е изработена основно от композитни материали и има два фюзелажа. Екипажът е разположен в десния, а в левия няма отсек за екипаж и дори не е херметизиран. Между двата корпуса и под крилото е мястото, където се разполага товара.

Разпереността на Stratolaunch e 117 метра. Максималната му излетна маса е 590 тона, а максималният товар, който може да вдигне е с маса от 250 тона.

Проектът бе стартиран през 2011 г. от Пол Алън. Първоначално в него участваше и SpaceX, които трябваше да доставят специална ракета, предназначена за използване от самолета, но през 2012 г. компанията на Илон Мъск се оттегли.

След това компанията се насочи към Orbital ATK за приспособяване на малката ракета-носител с въздушен старт Pegasus XL за използване от самолета. През лятото на миналата година Stratolaunch обяви амбициозните си планове за създаване на ракета-носител специално предназначена за едноименния самолет, както и за създаване на совалка за многократно използване, която може да превозва и хора.

През октомври 2018 г., след дълго боледуване, почина Пол Алън и облаците около проекта започнаха да се сгъстяват. Още през януари 2019 г. бе обявено, че компанията се отказва от плановете си за собствени ракети и совалки.

Свързани теми

Предишна публикация
AirAsia преговаря за A321XLR
Следваща публикация
Нов технически проблем с Boeing 737
915 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

Меню