Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

920 прочитания

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

Stratolaunch Systems Corporation бе основана от покойния милиардер и съосновател на Microsoft Пол Алън, като собствеността се държеше от частния инвестиционен фонд на Алън Vulcan Inc. Основната задача на компанията бе да се създаде платформа, която да може гъвкаво да изстрелва различни товари на околоземна орбита.

Самолетът Stratolaunch полетя за първи път на 13 април 2019 г. и се превърна в най-големият самолет летял някога, що се отнася до размах на крилото.

Според Reuters, Vulcan Inc в момента проучвал възможностите да продаде компанията Stratolaunch Systems Corporation, заедно с интелектуалната собственост, която притежава. Не е ясно дали има сериозен интерес.

Stratolaunch Systems Corp са отказали да коментират пред Reuters, представители на инвестиционния фонд Vulcan Inc не са били открити за коментар.

Според Reuters, към 1 април Stratolaunch Systems Corporation е имала само 21 служителя, в сравнение със 77 през декември 2018 г. Свиването на дейността е започнало още през януари 2019 г., като сестрата на Пол Алън – Джоди, която е председател на борда на Vulcan Inc е взела решението, че последващите инвестиции в компанията са безперспективни, но все пак е било решено, че Stratolaunch трябва да изпълни първи полет в името на паметта на Пол Алън.

Stratolaunch е създаден от компанията Scaled Composites, която в момента е част от Northrop Grumman, и има официален индекс M351 и неофициално название Roc (Рух – митологична птица в близкоизточната митология, която е достатъчно силна да вдигне слон).

Самолетът е предназначен за изстрелване на ракети-носители, които от своя страна ще могат да извеждат товари на околоземна орбита. Използването на този метод обещава по-голяма гъвкавост и независимост от атмосферните условия, както и по-ниски разходи за извеждане на килограм на орбита.

Самолетът се задвижва от шест реактивни двигателя Pratt & Whitney PW4056, които са взети директно от Boeing 747-400. Доста други системи, включително и авиониката и оборудването на пилотската кабина, са взаимствани от този модел, с цел намаляване на разходите.

Машината е изработена основно от композитни материали и има два фюзелажа. Екипажът е разположен в десния, а в левия няма отсек за екипаж и дори не е херметизиран. Между двата корпуса и под крилото е мястото, където се разполага товара.

Разпереността на Stratolaunch e 117 метра. Максималната му излетна маса е 590 тона, а максималният товар, който може да вдигне е с маса от 250 тона.

Проектът бе стартиран през 2011 г. от Пол Алън. Първоначално в него участваше и SpaceX, които трябваше да доставят специална ракета, предназначена за използване от самолета, но през 2012 г. компанията на Илон Мъск се оттегли.

След това компанията се насочи към Orbital ATK за приспособяване на малката ракета-носител с въздушен старт Pegasus XL за използване от самолета. През лятото на миналата година Stratolaunch обяви амбициозните си планове за създаване на ракета-носител специално предназначена за едноименния самолет, както и за създаване на совалка за многократно използване, която може да превозва и хора.

През октомври 2018 г., след дълго боледуване, почина Пол Алън и облаците около проекта започнаха да се сгъстяват. Още през януари 2019 г. бе обявено, че компанията се отказва от плановете си за собствени ракети и совалки.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов технически проблем с Boeing 737
Следваща публикация
AirAsia преговаря за A321XLR
920 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

SpaceX подписа с първия турист за полет около Луната

Компанията SpaceX е подписала договор с неназован космически турист, който ще полети около Луната на борда на новата ракета на компанията BFR (Big Falcon Rocket). Това съобщиха от компанията късно вчера, 13 септември 2018 г.

Полетите на Starliner ще се отложат

Изпитателните кораби на новия космически кораб Boeing CST-100 Starliner ще бъдат отложени с няколко месеца. Това са съобщили индустриални източници за Reuters.

Подписаха за създаването на Союз-5

Руската държавна космическа агенция „Роскосмос“ подписа договор с ракетно-космическата корпорация „Энергия“ за създаване на ракетата-носител от среден клас Союз-5. За това съобщава ТАСС.

Меню