Катар получи първите си Rafale

1K прочитания

Катар получи първите пет многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е станало вчера, 5 юни 2019 г., съобщава катарското МО.

Петте изтребителя и екипажите им са били посрещнати в авиобаза Дукхан от емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани (на снимката). Авиобазата е чисто нова и бе вкара в експлоатация само преди няколко месеца.

Пристигането на първите Rafale е важна стъпка в мащабната програма за превъоръжаване, която Катар предприе в последните години. В момента цялата бойна авиация на страната се изчерпва с 12 изтребителя Mirage 2000-9.

Катар поръча през 2015 г. 24 броя Rafale EQ/DQ, които бяха допълнени от още 12 бройки през 2017 г. Първата сделка за 24-те броя Rafale, в която се включваше и много въоръжение и логистика бе на стойност от €6,3 млрд. Според публикации във френски медии втората сделка, която включва само изтребителите е за €1,1 млрд.

Първите изтребители бяха предадени от производителя във Франция през февруари.

Катар е стар клиент на Dassault, като страната е купила, както изтребителите Mirage F1 и Mirage 2000, така и учебните самолети Alpha Jet.

Покупката на Rafale е част от грандиозните планове на Катар за ударно усилване на военновъздушните сили на страната. Освен 36-те френски изтребителя са поръчани и още толкова F-15QA, както и 24 броя 24 Eurofighter Typhoon.

Свързани теми

Предишна публикация
Сръбски МиГ-29 пристигнаха в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Търговската експлоатация на Boeing 777X вероятно ще се забави
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият стар МиГ-35

Красимир ГРОЗЕВ разказва накратко за официалния публичен дебют на най-новото произведение на руския самолетостроител РСК „МиГ“.

Министър Каракачанов смята, че бързите сделки раждат комисионни

„Няма нужда да се прави нещо прибързано. Има една поговорка българска – бързата кучка, слепи ги ражда, а бързите сделки комисионни раждат”, това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 октомври 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Стабилна 2017 г. за Dassault

Френският самолетостроител Dassault се похвали с по-добри продажби за изминалата за 2017 г., като военният бизнес на компанията е в много добро състояние, а производството на бизнесджетове бележи признаци за стабилизиране след слабите резултати в последните години.

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Меню