Катар получи първите си Rafale

1K прочитания

Катар получи първите пет многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е станало вчера, 5 юни 2019 г., съобщава катарското МО.

Петте изтребителя и екипажите им са били посрещнати в авиобаза Дукхан от емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани (на снимката). Авиобазата е чисто нова и бе вкара в експлоатация само преди няколко месеца.

Пристигането на първите Rafale е важна стъпка в мащабната програма за превъоръжаване, която Катар предприе в последните години. В момента цялата бойна авиация на страната се изчерпва с 12 изтребителя Mirage 2000-9.

Катар поръча през 2015 г. 24 броя Rafale EQ/DQ, които бяха допълнени от още 12 бройки през 2017 г. Първата сделка за 24-те броя Rafale, в която се включваше и много въоръжение и логистика бе на стойност от €6,3 млрд. Според публикации във френски медии втората сделка, която включва само изтребителите е за €1,1 млрд.

Първите изтребители бяха предадени от производителя във Франция през февруари.

Катар е стар клиент на Dassault, като страната е купила, както изтребителите Mirage F1 и Mirage 2000, така и учебните самолети Alpha Jet.

Покупката на Rafale е част от грандиозните планове на Катар за ударно усилване на военновъздушните сили на страната. Освен 36-те френски изтребителя са поръчани и още толкова F-15QA, както и 24 броя 24 Eurofighter Typhoon.

Свързани теми

Предишна публикация
Сръбски МиГ-29 пристигнаха в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Търговската експлоатация на Boeing 777X вероятно ще се забави
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-21 катастрофира в Сърбия

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж…

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

Германия ще търси по-бърза замяна на Tornado

Германия е запитала потенциалните доставчици на заместник на изтребителите-бомбардировачи Tornado, за възможностите им за доставка преди 2025 г. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Анализ за 2021 г. на 3-та авиобаза

“Всички налични ресурси вложихме ефективно в реална летателна подготовка и поддържането на бойното дежурство“ бе…
Меню