Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

802 прочитания

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

„Винаги има шанс да няма сделка, ако двете страни не намерят приемлива среда, на която да решат да се срещнат. Има шанс и той в момента е максимум 25%”, заяви Каракачанов.

Военният министър е казал, че очаква сделката да се сключи под офертата, която САЩ са дали през миналата година в рамките на отговора на нашето запитване за даване на оферта. По неофициална информация, тогавашната оферта на САЩ е била за малко над 2 млрд. лева.

„Мисля, че 2 млрд. лева е максимума на нормалната сума, която може да си позволим за сделката”, каза още Каракачанов, като за пореден път не казва дали говори с или без ДДС.

Военният министър за пореден път каза, че няма да бъдат рязани бойните способности на българските изтребители, но отново не конкретизира как смята да намали цената.

Пред репортери, Каракачанов каза още и че е ясно, че ще има допълнителни разходи за инфраструктура, но отказа да назове колко ще бъдат те.

По-рано днес, Ангел Джамбазки, евродепутат от партията на военния министър, е направил сходно изказване, като е казал, че може и да няма сделка за F-16, ако американската страна не влезе в българската финансова рамка.

Свързани теми

Предишна публикация
Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп
Следваща публикация
ВВС вече разполагат с изправен Ми-17
802 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът обвърза преговорите за F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ, но почти веднага се отрече от думите си

Премиерът Бойко Борисов обвърза преговорите за доставката на F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ и в типичен него стил, само минута по-късно се отметна от тази си позиция. Това стана днес, 29 април 2019 г.

Премиерът за F-16, изкарването на пари от Долна Митрополия, нарязваните МиГ-23 и Су-25 и реинвестициите от изтребителната сделка

Премиерът Бойко Борисов се впусна с размисли и страсти по въпросите на бойната ни авиация, като говори за покупката на F-16, за очакванията му как военновъздушното училище в Долна Митрополия ще изкарва пари и се възмути как са били нарязани и разпродадени МиГ-23 и Су-25. Това той каза днес, 3 май 2019 г., в предаването „Панорама” по БНТ1.

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Ангола започва да получава Су-30

Ангола е получила своите първи два модернизирани изтребителя Су-30К. Това съобщава директора на 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи, Беларус, цитиран от агенция Спутник.

Меню