Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

803 прочитания

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

„Винаги има шанс да няма сделка, ако двете страни не намерят приемлива среда, на която да решат да се срещнат. Има шанс и той в момента е максимум 25%”, заяви Каракачанов.

Военният министър е казал, че очаква сделката да се сключи под офертата, която САЩ са дали през миналата година в рамките на отговора на нашето запитване за даване на оферта. По неофициална информация, тогавашната оферта на САЩ е била за малко над 2 млрд. лева.

„Мисля, че 2 млрд. лева е максимума на нормалната сума, която може да си позволим за сделката”, каза още Каракачанов, като за пореден път не казва дали говори с или без ДДС.

Военният министър за пореден път каза, че няма да бъдат рязани бойните способности на българските изтребители, но отново не конкретизира как смята да намали цената.

Пред репортери, Каракачанов каза още и че е ясно, че ще има допълнителни разходи за инфраструктура, но отказа да назове колко ще бъдат те.

По-рано днес, Ангел Джамбазки, евродепутат от партията на военния министър, е направил сходно изказване, като е казал, че може и да няма сделка за F-16, ако американската страна не влезе в българската финансова рамка.

Свързани теми

Предишна публикация
Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп
Следваща публикация
ВВС вече разполагат с изправен Ми-17
803 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрично заяви, че желае да се купят само чисто нови изтребители и в същото време да се инвестира в пълен ремонт на наличните бойни самолети във ВВС. Това заяви той днес, 30 септември 2017 г., в интервю по Нова телевизия.

Съмнява ли се някой, че ще купим F-16

След месеци в които различни фактори от ГЕРБ пряко или косвено се изказваха в полза на покупката на F-16, най-накрая миналият петък, 14 декември 2018 г., и премиера Бойко Борисов изплю камъчето. Той заяви в прав текст, че според него F-16 е най-добър, с което фактически предреши и изхода от изтребителния конкурс.

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Стартира съвместната подготовка „Green Bridge 2018”

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и F-16 от състава на гръцката авиобаза Неа Анхиалос, започват от днес, 11 септември 2018 г., участието си в съвместни полети „Green Bridge 2018”.

Меню