Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

1K прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

„За съжаление дебатът отдава се изроди и излезе извън обхвата на обективните критерии. След опорочената процедура за избор с мотив малко на брой, скъпи, но с големи възможности самолети, сега се движим към малко на брой все още скъпи, но с жестоко орязани възможности самолети”, заяви Радев.

Президентът подчерта, че F-16 е боен самолет с високи и съвременни бойни способности, но било погрешно да се гледа на придобиването на тези способности, само от гледната точка на избор на съответния самолет и игнориране на всичко съпътстващо.

„Самолетът е само на върха на една огромна пирамида, на един сложен пакет, който включва и самолетите, и въоръжението, и спомагателното оборудване на земното оборудване за поддръжка и логистика, оборудване за анализ и подготовка на мисиите, обучението на летците и техниците. Ако един от тези компоненти не е пълноценен, бойните възможности драстично се свиват”, подчертава президентът.

Радев обърна внимание на това, какви са били първоначалните обещания на правителството за сделката за F-16 и на къде в момента вървят преговорите.

„Нека да припомня обаче какви бяха обещанията – че ще достигнем приемлива цена, близка до първоначалната финансова рамка, че ще има разсрочено плащане, силен обсег индустриално сътрудничество, че ще вземем самолет с големи, съвременни бойни способности, а не някаква играчка, спомняте си, самолет, с който ще можем да водим война и да можем да нанасяме високоточни удари по земни цели и че единствено при F-16 ще имаме пълен пакет въоръжение – от-до, пълен боекомплект и че единствено при F-16 няма да има никакви скрити разходи, но реалностите разкриват непрекъснато, бих казал, наивността и неподготвеността на българското правителство по отношение на американското законодателство и програмата FMS (Foreign Military Sales)”, смята Румен Радев.

Президентът подчерта, че програмата FMS е много точна, ясна и прозрачна, като в нейните рамки има стриктни изисквания какво трябва да поръчаш ако искаш да летиш с F-16 определен брой часове и да извършваш определен тип работа с него.

„Искам да кажа нещо много важно, по тази програма FMS преговори за сваляне на цената няма, въпреки че се представиха някакви такива пози, че видите ли водим някакви пазарлъци, преговори. Единственият начин за сваляне от този ясен ценоразпис е да се откажеш от нещо и най-лошото е, че за да влезем в някаква приемлива цена, правителството предприе ход за сваляне на цената чрез единствения възможен начин – орязване и то жестоко на пакета”, твърди бившият командир на ВВС.

Радев съобщи, че в получената през миналата седмица оферта е залегнало сериозно орязване на способностите на българските F-16 с цел вкарването им в по-приемлива цена. Според Радев, става въпрос за орязване на резервните части и консумативи, орязване на интегрираната логистична поддръжка, на броя на поръчаните боеприпаси, на броя на пилотите и техниците, които трябва да се обучат и други.

„Ракетите въздух-въздух са сведени до символична бройка, а високоточните оръжия за действие върху земна цел, т.е. основният мотив многоцелеви способности се е изпарил. Няма нито един високоточен боеприпас, само няколко и то символично на брой свободно падащи бомби, които се хвърляха Втората световна война”, казва Радев.

Радев бе попитан дали всъщност при покупката на F-16 по-важна не е геополитиката.

„Ако правим някакъв геополитически ход, то той трябва да е в баланс със способностите. Този самолет, в тази оферта, която сме получили, няма многоцелеви способности. На практика за работа по земни цели, той е с по-слаби способности от Су-25, който имаме. Това е защото нямаме въоръжението, нямаме и обучението за летците”, каза Радев.

Президентът постави въпроса за това, че ако нерационалната покупка на F-16 се оправдава с геополитика, то възниква въпроса, чий вътрешни политически интереси обслужва това и не се ли търси една проста легитимация пред нечие чуждо правителство.

„Но всичко това става на гърба на българските ВВС, които ще трябва да изпълняват задачи с осакатено оборудване и разбира се, на гърба на българския народ, който ще плаща много, но няма да има надеждна защита”, смята президентът.

Радев каза, че се надява силно българското правителство да не допусне да се купят скъпи самолети без способности, като постави въпроса за огромните скрити разходи по програмата, като например инфраструктурата, както и придобиването на пълните многоцелеви способности, като според него това не е ясно кога ще се случи.

„За да сме боеспособни съюзници, ние трябва да имаме един способен боен самолет, а не самолет за авиошоу”, обобщи позицията си Радев.

Президентът постави и темата за интеграцията на България в големите военни проекти, които водещите държави в Европейския съюз задействат в момента.

„Истинският геополитически дебат не се състоя. Управляващите се обявяват за европейско развитие, но избягаха от дебата за самолета, като инструмент, за нашата по-нататъчна европейска интеграция. И не говорим само, че Шенген, Еврозоната, правовата държава, европейските стандарти за качество ще останат мираж. Ние загубихме възможност да интегрираме нашата отбранителна индустрия в европейските проекти. При разговорите, които водя с водещи европейски политици, с представители на военно-промишления комплекс, настоявам да се интегрира нашата отбранителна индустрия във водещите европейски проекти. Знаете ли какво често ми отговарят? „Ами защо не купихте Eurofighter, Rafale или Gripen? Тогава щеше да е по-лесно” Вижте къде отива Европа. Германия, Франция и Испания вече се обединиха около перспективния европейски изтребител. Да, той ще се появи през 2040 г., но тези икономики мощно се насочват натам. Ще се присъединят и други държави. И тук не говорим само за самолет, говорим за сложен комплекс от безпилотни апарати, сателити, изкуствен интелект и други. Тук България може би има място, но ние все по-често ще се усещаме, като изолирани от тези процеси.”, казва Радев.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Парите за сделката са преведени, ремонтът в Беларус няма алтернатива
Следваща публикация
Франция показа новия си военен вертолет
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че проектът за придобиване на нов изтребител ще се забави с година и половина – две. Това каза той в ефира на Канал 3 днес, 4 ноември 2017 г.

Меню