Николай Ненчев бе оправдан за поддръжката на МиГ-29

658 прочитания

Бившият министър на отбраната в кабинета „Борисов 2” Николай Ненчев бе оправдан от Софийски градски съд (СГС) по обвинението за престъпление по служба за това, че не е осигурил поддръжката на изтребителите МиГ-29. Това стана вчера, 2 юли 2019 г.

Оправдателната присъда е на първа инстанция, а Прокуратурата заяви, че ще обжалва решението на следваща инстанция.

В края на 2016 г. Ненчев получи обвинение за престъпление по служба. Според прокуратурата, той не е успял да осигури поддръжката на изтребителите МиГ-29, след като е отказал да изпълнява сключени договори за поддръжка с РСК „МиГ”, а вместо това се е обърнал към Полша, от където обаче не е дошла адекватна поддръжка. В резултат на това нальотът на българските летци-изтребители е паднал на 30 часа годишно, нарушена е била безопасността на полетите и са били застрашени отбранителните способности на България. Прокуратурата искаше осем години затвор.

Според съдебния състав с председател Петър Стоицев бившият министър е невинен. Според формулировката на съда, изборът между Русия и Полша при поддръжката на изтребителите МиГ-29 е бил въпрос на външна политика, а тя е отговорност на Министерски съвет и не се поддава на съдебни решения.

Съдът се позова на Конституцията и посочи, че Министерският съвет осъществява външната политика на страната и е решение на изпълнителната власт с кои държави какви отношения ще поддържа. Правителствено решение е и дали да намали военното сътрудничество с Русия и да го засили със съюзниците от НАТО.

Според съда, договорите с Полша за ремонт на двигателите РД-33 на МиГ-29 са били по-изгодни и чрез работата с тази държава е било избрано „по-малкото зло”, тъй като подобни договори създават определена зависимост, която е неизбежна.

„Фактологията по делото и от разпитите на свидетели и документи показаха, че през този период от 2014 до 2016 г. състоянието във ВВС е било изключително тежко заради десетилетия недофинансиране, скъпо оборудване и поддръжка. Заради системната липса на средства, резервни части и добра поддръжка драстично спада броят на годните самолети, което води до слабости в отбраната“, подчерта съдия Стоицев.

Той каза, че по-голямата част от информацията по делото е била класифицирана с мотива да не стане достояние на потенциален противник. Поради и това, по-голямата част от делото се водеше при закрити врати. Според съда обаче би трябвало тази информация да е разсекретена и публична, тъй като показва проблеми, а освен това се отнася за отминал период от време. Съдът обаче няма правомощия да декласифицира информацията.

Магистратите посочиха, че технически годните изтребители, с които са разполагали ВВС към онзи период, са били единици.

„Това действително води до намаляване на броя на изправните самолети, а е нужно пилотите да бъдат изключително добре тренирани и в много добра кондиция. Не са били осигурени възможности за млади летци и изобщо за летци“, мотивира се съдът.

„Политическата целесъобразност не подлежи на съдебен контрол. Това би означавало съдебната власт да се меси в решенията на изпълнителната„, допълни председателят на състава.

По делото има много доказателства и свидетелски показания за този период за значителна конфронтация между Русия и НАТО заради анексирането на Крим и ситуацията в Украйна. Съдът припомни, че на среща на върха на НАТО е взето решение на най-високо ниво всяка държава член на съюза по всякакъв начин да се опита да избегне зависимост от Русия.

Съдът отказа да приеме, че Ненчев е причинил вреди с отказа си да изпълнява вече сключените договори с РСК „МиГ”, както и отказа да приеме, че бившият военен министър е причинил вреди да руската компания.

След прочитането на присъдата, в типичния си стил, Ненчев заяви, че се е водил от българския интерес и се изкара жертва на руските интереси в България. Струва си да се отбележи, че в последните седмици, в които Ненчев бе начело на МО, той сключи два договора с Русия за доставка на двигатели РД-33 и кутии на самолетните агрегати КСА-2, но чрез български посредник. Тези договори бяха за близо 65 млн. лева.

Струва си да се припомни, че през лятото на 2016 г. самият премиер Борисов нарече договорите за поддръжката на МиГ-29 с Полша „глупост“ и обеща поддръжката на изтребителите да се осъществява в „Авионамс“ – нещо, което не е факт три години по-късно. Никакви други действия по използването на Полша за поддръжката на родните МиГ-29 не бе предприета и в момента тя се осъществява с РСК „МиГ“.

Свързани теми

Предишна публикация
Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му
658 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter

Германия ще замени своя флот от изтребители-бомбардировачи Tornado със смесен флот от американските Super Hornet и европейските Eurofighter. Това съобщава германското издание Der Spiegel вчера, 19 април 2020 г.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Антон Тодоров: Gripen е една играчка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

Меню