Правителството актуализира бюджета заради F-16

738 прочитания

Правителството прие решение за актуализация на държавния бюджет, заради покупката на осем изтребителя F-16. Това стана днес, 15 юли 2019 г.

Решението бе взето на извънредно заседание на Министерски съвет с две точки – актуализация на държавния бюджет и предлагане на Народното събрание да ретифицира четирите договора за покупка на F-16 и съпътстващото го оборудване, които бяха подписани на 11 юли.

Според предложението за актуализация на проекта, по сметката на МО ще бъдат преведени 2,1 млрд. лева, които трябва да се използват за авансово разплащане на сделката за покупка на осем F-16C/D Block 70. Подписаните на 11 юли договори са на стойност $1,265 млрд. (2,2 млрд. лева).

„Съществен момент във финансовия модел на тези договори е начинът на плащане, който предвижда определената цена (стойност – estimated cost) да се депозира изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство. Депозираните средства ще се използват от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите. Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) дават възможност, след превеждане от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ на сумите за изпълнение на договорите за придобиване на нов тип боен самолет, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава. Процесът на откриване на сметките и прехвърлянето на средства отнема обичайно около 6 месеца. Реализирането на тази възможност изисква сключване на споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк, като в него може да участва Българската народна банка като агент на държавата. Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определи от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA), като по сметката на федералното правителство следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на агенцията по проекта за 90 дни”, се казва в съобщението на Министерски съвет.

Първоначално се планираше сделката за новия изтребител да се изплати в рамките на 10 години, а нейната очаквана стойност бе 1,5 млрд. лева.

Преработването на държавния бюджет ще доведе до повишаване на дефицита по него от 400 млн. лева до 2,228 млрд. лева.

„Същевременно със законопроекта се предлага и намаление на разходи по държавния бюджет. Предвидено е планираните в разчетите към ЗДБРБ за 2019 г. средства в общ размер на 271 млн. лв. за реализиране на други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година.”, пише още в съобщението на Министерски съвет.

Това значи, че през 2019 г. няма да има никакви плащания по другите два големи проекта за модернизация на въоръжените сили – този за покупка на нови патрулни кораби и този за нови бойни машини за пехотата. Проектът за нови кораби за ВМС е на финалната права.

Както изменението на държавния бюджет, така и самите договори за покупката на новите изтребители трябва да преминат през одобрения от ресорните комисии и гласуване в пленарна зала. Това е много вероятно да стане факт през тази седмица.

Свързани теми

Предишна публикация
Консорциумът „Соф Кънект“ изненадващо взе концесията на летище София
Следваща публикация
Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16
738 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Меню