ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

1K прочитания

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС бяха максимално мообилизирани за гласуването, като в гласуването взеха участие 91 от 95-те депутата на ГЕРБ и 24 от 25-те народни представители на ДПС. Всички депутати на 11 депутата на ВМРО също подкрепиха сделката. Двама независими – Ангел Исаев и Спас Панчев, също подкрепиха сделката.

Против гласуваха от БСП, НФСБ, „Атака” и „Воля”.

В крайна сметка, „за” отхвърляне на ветото гласуваха 128, „против” 73 и трима се въздържаха. За преодоляването му бяха нужни 121 гласа.

Дебатите продължиха около два часа и бяха осезаемо по-остри от тези преди седмица, при оригиналното гласуване на ратификацията на четирите договора за покупка на F-16 и съпътстващото му оборудване. Като цяло, те практически не засегнаха мотивите, които президента Радев изтъкна за налагане на ветото, нито въпросите сделката, които той в последствие зададе.

От БСП атакуваха основно клаузите на договора за покупка, като ги определиха за неизгодни за България. Бе подчертано, че няма никакви гаранции, че договорите ще бъдат изпълнени в срок и при зададения бюджет, като и нямало механизми за международен арбитраж, а само възможност за съдебни дела в САЩ.

От ГЕРБ се опитаха да отбият всички атаки срещу клаузите на договорите с обяснението, че те били стандартни и всички страни, които купуват американско оръжие го купували по тях.

Тома Биков от ГЕРБ нарече ветото „най-глупавото в историята” и определи мотивите му, като смешни. Биков също така намекна, че президентът Радев имал финансови мотиви зад налагане на ветото и съпротивата срещу покупката на F-16.

Депутатите от ГЕРБ казаха още, че опозицията не предлагала реална алтернатива на покупката на F-16, а евентуална сделка за Gripen щяла да излезе много по-скъпа.

От ДПС се обединиха около тезата, че практически България трябва да си купи сигурност под формата на тези самолети и че само така били защитени стратегическите ни интереси. Според ДПС, авторитетът на страната щял да нарасне с покупката на тези самолети.

Валери Симеонов от НФСБ изказа странна позиция, като нападна президента Радев, като определи ветото му за „политически театър” и че той действа лицемерно, тъй като не правел реални стъпки към блокиране на сделката. В същото време, Симеонов заяви, че той и партията му ще подкрепят ветото, защото така се обявявали отново срещу сделката за F-16, която според него била „унизителна”.

Тримата депутати от „Атака”, Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов, които вчера бяха изключени от парламентарната група на „Обединени патриоти”, не присъстваха на заседанието.

Военният министър Красимир Каракачанов каза, че ако нямало вето върху закона за Държавния бюджет, правителството планирало в следващите пет дни да преведе на САЩ 2,2 млрд. лева по сделката, като това нямало да се отрази на другите военни програми, нито на планираното увеличение на заплатите на военнослужещите.

След отхвърлянето на ветото, президентът Радев е длъжен да подпише ратификацията на договорите и те ще влязат в сила с обнародването им в Държавен вестник.

Все още не е ясно дали президентът няма да наложи и вето върху промените в държавния бюджет, които дават възможност за плащане накуп на сумата по договора. Той трябва да вземе това решение до 2 август.

Свързани теми

Предишна публикация
Концесията на летище София се обжалва от всички неуспели
Следваща публикация
Управляващите отговориха на Радев за F-16
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

Япония избира партньор за създаването на новия си изтребител

Япония трябва да избере през тази година партньор, с който да създаде своя нов боен самолет, като колебанията са между САЩ и Великобритания. Това пише водещия японски англоезичен вестник Nikkei Asian Review.

Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел

Министерство на отбраната получи четири оферти от три страни по проекта за нов боен самолет, а заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че в крайна сметка ще се касае за политическо решение, което ще бъде взето от военния министър Каракачанов. Това стана днес, 1 октомври 2018 г.

Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно

С наближаването на традиционното Дубайско авиошоу, отново изникват въпросите за това как изключително заможните Обединени арабски емирства (ОАЕ) смятат да развиват своите военновъздушни сили. За това пише Aviation Week.

Меню