Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

787 прочитания

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

„Да поздравя министерства на отбраната, финансите, икономиката и всички, които работеха по този стратегически проект за превъоръжаване на българската армия. Видяхте съобщението на департамента на Съединените щати. Така, че… Сега финансовото министерство довършва работата си и виждате, че в света се оценява. Защото това, което излиза от департамента на Щатите го четат всички. И въпреки опитите и глупостите, на които се наслушахме в България, мисля че никой не би си позволил извън България да си помисли, че българското и американското правителство са били подвластни на лобизъм, корупционни действия или каквото и да е било. Обаче, въпреки враждебната среда, в която работихте, въпреки нежеланието на нашите политически и инстуционални опоненти да превъоръжиме с един от най-добрите самолети българските Военновъздушни сили, ви поздравявам за куража, силата, търпението, включително и Каракачанов, понеже го няма днеска, лекува се. Това, не само, за много хора извън България е невъзможно да се случи, а то се случи. Не случайно, колко години, 28 години след Промените, такова нещо не се е случвало. Все още, българската армия е въоръжена със старите руски оръжия. Така че, изтърпяхте много, но оценката на департамента на Съединените щати мисля, че е достатъчно ясна и конкретна. Истински съжалявам, че нашите партньори в дясно, нито веднъж през цялото време не се опитаха да ни помогнат и защитят. Защото това е и геостратегическо решение”, заяви Борисов преди началото на заседанието на Министерски съвет.

По-рано днес, посолството на САЩ у нас, разпространи изявление на Морган Ортагъс, говорител на Държавния департамент на САЩ, в което той поздравява премиера Борисов и правителството за покупката на изтребителите F-16.

В последните две седмици, докато минаваше сделката през Народното събрание, имаше президентско вето и то бе преодоляно, Борисов запази мълчание по темата. Преди това, обаче лично пое отговорността, за това сделката да се плати 100% авансово.

През тази пролет Борисов говори за това, че лично щял да преговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп за условията по сделката, но такива преговори нямаше. След това, пък се опита да обвърже покупката на F-16 с доставка на евтин втечнен газ от САЩ, което също не се случи.

Борисов дълги години си даваше вид, че не желае да се харчат пари за превъоръжаване на армията и дори обясняваше, че покупката на нов изтребител не е приоритет, но през миналия декември директно заяви, че F-16 е най-добрият избор за България. Изказването му изпревари със седмица решението на МО за стартиране на преговори за придобиване на типа. След това, Борисов многократно показваше ентусиазъм за бърза покупка на F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Заради беларуския ремонт на Су-25 Народното събрание прие законови промени
Следваща публикация
Държавен вестник обнародва договорите по сделката за F-16
787 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Ремонтът на Су-25 отприщи страсти в Парламента

Обвинения и контра обвинения за ремонта на щурмовите самолети Су-25 прозвучаха днес, 1 ноември 2018 г., в Народното събрание. От БСП обявиха, че става въпрос за „грабеж”, докато военният министър заподозря в нападките на опозицията лобизъм за определена фирма.

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Lockheed и американското посолство приветстваха решението на Парламента

Посолството на САЩ у нас, както и производителят Lockheed Martin приветстваха решението на Народното събрание за стартиране на преговори за доставка на изтребители F-16. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Tejas продължава да се бави

Индийското МО призна за нови сериозни забавяния в производството на лекия еднодвигателен изтребител Tejas, предназначен…

Сингапур взима първоначално четири F-35

Сингапур ще купи първоначално четири броя F-35 и ще си запази опции за още осем самолета от същия тип. Това заяви днес, 1 март 2019 г.,военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Меню