Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

785 прочитания

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

„Да поздравя министерства на отбраната, финансите, икономиката и всички, които работеха по този стратегически проект за превъоръжаване на българската армия. Видяхте съобщението на департамента на Съединените щати. Така, че… Сега финансовото министерство довършва работата си и виждате, че в света се оценява. Защото това, което излиза от департамента на Щатите го четат всички. И въпреки опитите и глупостите, на които се наслушахме в България, мисля че никой не би си позволил извън България да си помисли, че българското и американското правителство са били подвластни на лобизъм, корупционни действия или каквото и да е било. Обаче, въпреки враждебната среда, в която работихте, въпреки нежеланието на нашите политически и инстуционални опоненти да превъоръжиме с един от най-добрите самолети българските Военновъздушни сили, ви поздравявам за куража, силата, търпението, включително и Каракачанов, понеже го няма днеска, лекува се. Това, не само, за много хора извън България е невъзможно да се случи, а то се случи. Не случайно, колко години, 28 години след Промените, такова нещо не се е случвало. Все още, българската армия е въоръжена със старите руски оръжия. Така че, изтърпяхте много, но оценката на департамента на Съединените щати мисля, че е достатъчно ясна и конкретна. Истински съжалявам, че нашите партньори в дясно, нито веднъж през цялото време не се опитаха да ни помогнат и защитят. Защото това е и геостратегическо решение”, заяви Борисов преди началото на заседанието на Министерски съвет.

По-рано днес, посолството на САЩ у нас, разпространи изявление на Морган Ортагъс, говорител на Държавния департамент на САЩ, в което той поздравява премиера Борисов и правителството за покупката на изтребителите F-16.

В последните две седмици, докато минаваше сделката през Народното събрание, имаше президентско вето и то бе преодоляно, Борисов запази мълчание по темата. Преди това, обаче лично пое отговорността, за това сделката да се плати 100% авансово.

През тази пролет Борисов говори за това, че лично щял да преговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп за условията по сделката, но такива преговори нямаше. След това, пък се опита да обвърже покупката на F-16 с доставка на евтин втечнен газ от САЩ, което също не се случи.

Борисов дълги години си даваше вид, че не желае да се харчат пари за превъоръжаване на армията и дори обясняваше, че покупката на нов изтребител не е приоритет, но през миналия декември директно заяви, че F-16 е най-добрият избор за България. Изказването му изпревари със седмица решението на МО за стартиране на преговори за придобиване на типа. След това, Борисов многократно показваше ентусиазъм за бърза покупка на F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Заради беларуския ремонт на Су-25 Народното събрание прие законови промени
Следваща публикация
Държавен вестник обнародва договорите по сделката за F-16
785 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Малайзия ще търси лек изтребител

Малайзия ще търси покупката на лек и евтин многоцелев изтребител, който да отговаря точно на настоящите и бъдещи нужди в областта на отбраната. Това съобщава IHS Jane’s.

Цветанов обеща в САЩ договор за F-16 до средата на годината

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и и заместник-председател на партията Цветан Цветанов обеща в САЩ, че сделката за покупка на F-16 ще бъде подписана и ратифицирана от Народното събрание до средата на годината. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

Меню