Новият американски УТС T-X получи името T-7A

976 прочитания

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

Наименованието на самолета е в чест на чернокожите американски пилоти, които са се сражавали по време на Втората световна война и са били изсвестни, като „Tuskegee Airmen”. 332-ра изтребителна група тогава е била изградена изцяло от чернокожи, а отличителния белег на самолетите, които са летели в групата е била червената опашка.

Решението бе обявено от изпълняващия длъжността секретар по въпросите на ВВС на САЩ Мат Донован. Той е показал макет на T-7A с червена опашка.

Преди малко по-малко от година, на 28 септември 2018 г., Пентагона обяви, че консорциума на Boeing и Saab ще строят новия учебно-тренировъчен самолет на ВВС на САЩ, който се създава в рамките на проекта T-X. Те се конкурираха с Lockheed Martin с T-50A и Leonardo с вариант на M-346.

В момента ВВС на САЩ използват остарелите T-38 за напреднало летателно обучение за бъдещите бойни пилоти. Самолетът се използва и за други учебни и изпитателни задачи. ВВС на САЩ експлоатират около 500 такива машини, чиято средна възраст е близо 50 години.

ВВС на САЩ планират да купят 351 броя T-7, както и 46 симулатора за тях, макар и да има планове за покупката на до 475 самолета и 120 симулатора.

В момента има сключен договор за доставката на първите пет T-7 и седем симулатора. Първата ескадрила с T-7 трябва да достигне първоначално ниво на бойна готовност през 2024 г. Цялата програма трябва да е приключила до 2034 г.

Boeing смята, че ще успее да пласира до 2600 броя от T-7, като машините ще се използват не само за чисто учебни задачи, но и като агресорски самолети, леки ударни машини и дори многоцелеви изтребители.

Свързани теми

Предишна публикация
Словенската Adria Airways фалира
Следваща публикация
МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС
976 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Открит летателен ден в Долна Митрополия за 12 април

На 12 април 2019 г. Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” ще бъде домакин на открит летателен ден по повод честването на 40 години от полета на първия български космонавт и Международния ден на авиацията и космонавтиката 12-ти април. Това съобщиха от учебната база.

Меню