ВВС гасиха горски пожар през уикенда

1K прочитания

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

На 13 септември 2019 г. около Котел вертолет Ми-17, борден номер 419 се включи в гасенето на горски пожари с екипаж на борда както следва:

Командир на екипаж: майор Йордан Йорданов; помощник-командир: майор Александър Цанков; борден техник 1: капитан Красимир Русев и борден техник 2: офицерски кандидат Йордан Грънчаров . По време на тази задача вертолетът е извършил нальот от около 3 часа и 40 мин., като са извършени девет пуска над горящите зони.

На 14 септември 2019 г. около местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“ Ми-17, борден номер 419 се включи в разузнаването и последващо гасене на горски пожари с екипаж на борда както следва:

Командир на екипаж: майор Борислав Таков; помощник-командир: капитан Александър Славчев; борден техник 1: офицерски кандидат Рангел Рабаджиев и борден техник 2: офицерски кандидат Георги Петров . По време на тази задача вертолетът е извършил нальот от около 3 часа и 20 мин., като са извършени три пуска над горящите зони, поради отдалечеността на водния басейн от горския пожар .

На 15 септември 2019 г. около местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“ отново вертолет Ми-17 с борден номер 419 се включи в гасенето на горски пожари с екипаж на борда както следва:

Командир на екипаж: майор Йордан Йорданов; помощник-командир: майор Александър Цанков; борден техник 1: капитан Красимир Русев и борден техник 2: офицерски кандидат Йордан Грънчаров . По време на тази задача вертолетът е извършил нальот от около 4 часа и 15 мин., като са извършени пет пуска над горящите зони.

Искането за използване на вертолета от състава на ВВС беше отправено от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към Министерството на вътрешните работи.
Двудневната операция продължи малко над 11 часа и 15 минути. Бяха извършени 17 захода за пускане на вода с подвесната система за гасене на пожари Bambi Bucket.

Свързани теми

Предишна публикация
ПСС се оплака от липса на спасителни вертолети
Следваща публикация
МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Изгубен и намерен

Вече повече от седмица Въоръжените сили на България провеждат една уникална операция – изваждането на останките на изтребител Messerschmitt Bf 109 (популярно известен и като Me 109) от състава на Въздушните на Негово Величество войски (ВНВВ). Какво беше намерено под ливадите на самоковското село Марица, чий е бил самолетът и какво ще се случи с намерените останки?
На тези и други въпроси търсим отговор в настоящия материал.

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Ден на отворените врати във Враждебна

По случай Празник на авиацията и Военновъздушните сили – 16 октомври, Командването на ВВС организира ден на отворени врати в 16-та транспортна авиогрупа Враждебна на 16 октомври 2017 г. (понеделник).

Български C-27J участва на тренировка в Румъния

Днес, 12 май 2019 г. летателен и инженерно-технически състав от 16-а транспортна авиационна група се пребазира в Румъния с военно-транспортен самолет C-27J Spartan. Това съобщиха от ВВС.

Меню