ВВС на САЩ тренират бързо пребазиране в България

1K прочитания

ВВС на Съединените щати са тренирали бързо пребазиране в българската авиобаза Граф Игнатиево през миналата седмица. Това съобщават от ВВС на САЩ.

Тренировката, наречена Rapid Buzzard, е била осъществена от изтребители F-16C/D от състава на 31-во изтребително крило, базирано в Авиано, Италия. Тя е била реализирана между 24 и 27 септември 2019 г.

Основна задача в рамките на тренировката е била отработване на дозареждане с горива при работещ двигател на изтребителя (т. нар. „hot pit refueling”). В нейните рамки е участвал 435-та ескадрила за наземна поддръжка и три военно-транспортни самолети C-130J от състава на 86-то транспортно крило, базирано в Рамщайн, Германия.

Тренировката е включвала източване на гориво от транспортните самолети C-130, пълненето му в камиони-цистерни R-11 и зарядка на F-16 с работещи двигатели.

ВВС на САЩ съобщават още, че в рамките на тренировката са били отработени и операции „въздух – въздух” с българските МиГ-29, както и операции „въздух – земя” с части на ЗРВ.

Българското МО съобщи пестеливо за въпросната тренировка през миналата седмица, като отбеляза само, че между 24 и 27 септември „в небето над Тракия ще се проведат интензивни дневни и нощни полети. Български и американски екипажи ще извършват бойно маневриране, въздушен бой с изтребители и тактически прехвати.”

Свързани теми

Предишна публикация
Провежда се тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”
Следваща публикация
България и Македония обменят опит във вертолетната авиация
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

За „Комисията Gripen” и нейния доклад

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щабна ВВС и бивш ръководител на проекта за нови изтребител публикува в профила си в социалната мрежа Facebook Анализ на Доклада на Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет за фактите и обстоятелствата относно проведената процедура (т.нар. „Комисия Gripen”) и направените изводи от нея.

Проведе се българо-румънска летателна тренировка

Двойка МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и МиГ-21 LanceR от състава авиобаза Михаил Когълничано на румънските ВВС изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисията по „ер полисинг” чрез приемането на предаването на самолет, преминаващ нерегламентирано през въздушното пространство на двете страни.

Меню