ВВС на САЩ тренират бързо пребазиране в България

1K прочитания

ВВС на Съединените щати са тренирали бързо пребазиране в българската авиобаза Граф Игнатиево през миналата седмица. Това съобщават от ВВС на САЩ.

Тренировката, наречена Rapid Buzzard, е била осъществена от изтребители F-16C/D от състава на 31-во изтребително крило, базирано в Авиано, Италия. Тя е била реализирана между 24 и 27 септември 2019 г.

Основна задача в рамките на тренировката е била отработване на дозареждане с горива при работещ двигател на изтребителя (т. нар. „hot pit refueling”). В нейните рамки е участвал 435-та ескадрила за наземна поддръжка и три военно-транспортни самолети C-130J от състава на 86-то транспортно крило, базирано в Рамщайн, Германия.

Тренировката е включвала източване на гориво от транспортните самолети C-130, пълненето му в камиони-цистерни R-11 и зарядка на F-16 с работещи двигатели.

ВВС на САЩ съобщават още, че в рамките на тренировката са били отработени и операции „въздух – въздух” с българските МиГ-29, както и операции „въздух – земя” с части на ЗРВ.

Българското МО съобщи пестеливо за въпросната тренировка през миналата седмица, като отбеляза само, че между 24 и 27 септември „в небето над Тракия ще се проведат интензивни дневни и нощни полети. Български и американски екипажи ще извършват бойно маневриране, въздушен бой с изтребители и тактически прехвати.”

Свързани теми

Предишна публикация
Провежда се тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”
Следваща публикация
България и Македония обменят опит във вертолетната авиация
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви пред местни медии на 20 февруари 2018 г., че страната му иска да купи още 40 броя F-16, но реално по въпроса се прави много малко.

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Волен Сидеров атакува избора на F-16

Лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” атакува избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС и с това постави под въпрос безпроблемното минаване на решението през Народното събрание.

Меню