New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

384 прочитания

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

По време на конференцията TechCrunch Disrupt SF 2019, която се провежда в момента в Сан Франциско, Смит е заявил, че Blue Origin е много близо до извършване на суборбитален полет с хора на борда на New Shepard, но е много малко вероятно това да се случи през тази година.

„Няма да спра да натискам екипа да се опита и да извърши такъв полет тази година. Но вероятно ли е това? По-скоро не, защото 2019 г. е вече към края си”, обяснява Смит.

В началото на 2019 г. компанията, която е основана от милиардера Джеф Безос, многократно заявяваха, че целта им е да извършат първите суборбитални полети с хора в рамките на тази година.

„За първи път ще кажа, че това ще се случи тази година. В последните години винаги казвах, че ще стане „догодина”, каза Безос в свое интервю от февруари.

Последният изпитателен полет на New Shepard е от 2 май 2019 г. Той бе общо 11 поред и бе напълно успешен.

Blue Origin са сравнително тихи по отношение на New Shepard в последните месеци и не дават конкретни планове за бъдещите си изпитания. Според Смит, паузата в изпитателните полети е с цел по-подробно изучаване на резултатите от досегашните изпитания.

„В момента сме натиснали леко спирачките. Проучването на това, дали ракетата е действително безопасно за полети с хора, е това с което се занимаваме в момента”, казва Смит.

Той още уточнява, че Blue Origin планира поне още два безпилотни полета на New Shepard, преди да се пристъпи към полети с хора.

Следващият полет на ракетата може да стане факт след 1 ноември 2019 г., тъй като от компанията са поискали лиценз за предаване на телеметрия при суборбитален полет от Федералната комисия по комуникациите на САЩ.

Смит е отказал да назове цената на билетите, когато стартират редовните туристически полети с New Shepard, но е посочил, че те няма да са евтини и ще са в рамките на стотиците хиляди долари. Смит, обаче е казал оптимистично, че се надява цената да падне драстично и в крайна сметка дори хората от средната класа да могат да си позволят полет.

Ракетата за многократно използване New Shepard ще изстрелва капсула с шестима пасажери по балистична траектория за кратък суборбитален полет. Пасажерите ще изпитват безтегловност в рамките на една – две минути и ще се намират на височина от над 100 km. Капсулата има шест големи илюминатора, които ще дават възможност на космическите туристи да се насладят на Земята от космоса.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA обяви план за комерсиализация на МКС
Следваща публикация
X-37B се приземи след рекорден полет
384 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Virgin Galactic достигна за втори път космоса

Ракетоплана VSS Unity, от типа SpaceShipTwo, на Virgin Galactic успешно достига за втори път до космоса. Това стана при полет вчера, 22 февруари 2019 г.

665 прочитания

Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

890 прочитания

NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

542 прочитания

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

850 прочитания
Меню