New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

412 прочитания

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

По време на конференцията TechCrunch Disrupt SF 2019, която се провежда в момента в Сан Франциско, Смит е заявил, че Blue Origin е много близо до извършване на суборбитален полет с хора на борда на New Shepard, но е много малко вероятно това да се случи през тази година.

„Няма да спра да натискам екипа да се опита и да извърши такъв полет тази година. Но вероятно ли е това? По-скоро не, защото 2019 г. е вече към края си”, обяснява Смит.

В началото на 2019 г. компанията, която е основана от милиардера Джеф Безос, многократно заявяваха, че целта им е да извършат първите суборбитални полети с хора в рамките на тази година.

„За първи път ще кажа, че това ще се случи тази година. В последните години винаги казвах, че ще стане „догодина”, каза Безос в свое интервю от февруари.

Последният изпитателен полет на New Shepard е от 2 май 2019 г. Той бе общо 11 поред и бе напълно успешен.

Blue Origin са сравнително тихи по отношение на New Shepard в последните месеци и не дават конкретни планове за бъдещите си изпитания. Според Смит, паузата в изпитателните полети е с цел по-подробно изучаване на резултатите от досегашните изпитания.

„В момента сме натиснали леко спирачките. Проучването на това, дали ракетата е действително безопасно за полети с хора, е това с което се занимаваме в момента”, казва Смит.

Той още уточнява, че Blue Origin планира поне още два безпилотни полета на New Shepard, преди да се пристъпи към полети с хора.

Следващият полет на ракетата може да стане факт след 1 ноември 2019 г., тъй като от компанията са поискали лиценз за предаване на телеметрия при суборбитален полет от Федералната комисия по комуникациите на САЩ.

Смит е отказал да назове цената на билетите, когато стартират редовните туристически полети с New Shepard, но е посочил, че те няма да са евтини и ще са в рамките на стотиците хиляди долари. Смит, обаче е казал оптимистично, че се надява цената да падне драстично и в крайна сметка дори хората от средната класа да могат да си позволят полет.

Ракетата за многократно използване New Shepard ще изстрелва капсула с шестима пасажери по балистична траектория за кратък суборбитален полет. Пасажерите ще изпитват безтегловност в рамките на една – две минути и ще се намират на височина от над 100 km. Капсулата има шест големи илюминатора, които ще дават възможност на космическите туристи да се насладят на Земята от космоса.

Свързани теми

Предишна публикация
X-37B се приземи след рекорден полет
Следваща публикация
Орелът кацна
412 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

В пълна мъгла, Starship гръмна пак

Нов неуспех претърпя програмата за създаването на космически кораб за многократно използване SpaceX Starship. Четвъртият…

Полемики около МКС в Русия

Русия трябва да се откаже от участието си в Международната космическа станция (МКС) през 2025…
Меню