Новият командир на индийските ВВС обяви плановете за бъдещото им развитие

692 прочитания

Новият командир на индийските ВВС генерал Р К С Бхадауриа, който пое поста на 1 октомври 2019 г., обяви плановете за развитието на индийската военна авиация в следващите 12 години. Това съобщава индийският вестник Business Standard.

Според плана обявен от генерал Бхадауриа, броя на ескадрилите с бойни самолети в състава на ВВС на Индия, който в момента е 30, трябва да достигне до 37 през 2025 г., но след това ще намалее до 33 през 2032 г. Широко разпространена е оценката, че Индия се нуждае от 42 ескадрили, за да може да се противопостави едновременно на Пакистан и Китай.

В момента индийските ВВС имат 12 ескадрили Су-30МКИ, по три ескадрили МиГ-29 и Mirage 2000, шест ескадрили Jaguar и още толкова ескадрили МиГ-21.

Командващият индийските ВВС е заявил, че последните шест ескадрили МиГ-21 ще бъдат пенсионирани в края на 2021 г., а малко след това предстои пенсионирането на шест ескадрили с ударни самолети Jaguar, тъй като тяхната техническа поддръжка ще стане твърде скъпа и плановете за подмяната на двигателите им се е забавил прекалено много.

Бхадауриа е посочил, че немодернизираните МиГ-21 ще спрат да летят най-късно през март 2020 г., докато модернизираните МиГ-21 Bison ще продължат да летят до края на 2021 г.

На теория МиГ-21 и Jaguar трябва да бъдат подменени с нов многоцелев изтребител, който Индия в момента избира в рамките на програмата MRFA (Multi-Role Fighter Aircraft). Няма яснота, обаче кога ще се реализира програмата, но със сигурност не може да се очакват първите доставки преди 2025 г., макар и според плановете на Бхадауриа, към този момент трябва да има четири ескадрили от него на въоръжение. В момента индийското правителство е на ниво изготвяне на инвестиционен проект и RFP.

Бхадауриа смята този проблем да се реши с ускорено строителство на 83 броя от лекия индийски изтребител Tejas Mk. 1A. Според този план, през 2025 г. на въоръжение трябва да има две ескадрили Tejas Mk. 1, четири с Tejas Mk. 1A и една с Tejas Mk. 2.

Реализацията на тези планове изглежда много малко вероятна, тъй като в момента индийската промишленост се опитва да приключи оригиналната поръчка за 40 броя Mk. 1, като в същото време върви разработка на подобрените Mk. 1A и Mk. 2. Построяването на над 100 броя Tejas в следващите пет години, обаче ще бъде повече от трудна задача.

Командващият индийските ВВС е заявил, че през 2032 г. на въоръжение трябва да постъпи и първата ескадрила от новия индийски изтребител от следващо поколение, който е известен, като AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft).

Проектът се разработва от над 10 години, като по последни данни, първият прототип трябва да полети през 2025 г.

Генерал Бхадауриа е потвърдил, че се планира спешната поръчка на още МиГ-29 и Су-30. Конкретно става въпрос за 21 броя МиГ-29, които ще попълнят загубите на типа и с които ще се създаде още една ескадрила. Те ще преминат през модернизация по стандарта UPG.

Отделно ще се поръчат още 12 броя Су-30МКИ, които трябва да са достатъчни за още една ескадрила. За флота Су-30МКИ се планира сериозна модернизация, която е свързана с подмяна на радара, поставяне на нова система за самозащита и други подобрения.

Отхвърлени са били слуховете, че Индия директно ще купи още 36 броя Rafale, като единствената програма за покупка на самолети в момента е MRFA и тя е за 114 броя. Бхадауриа е потвърдил, че доставката на първите Rafale се бавят и машините ще пристигнат в Индия едва през май 2020 г.

Свързани теми

Предишна публикация
И последните четири Су-25 заминаха за ремонт в Беларус
Следваща публикация
Премиерът Борисов се оплака, че имало подла съпротива срещу F-16, но той направил сделката необратима
692 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Има разминаване с първоначално заложеното и това, което ще се подпише за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между това, което е заложено в първоначалния проект за нов изтребител и това, което ще се подпише в момента, като Радев посочи, че орязването на проекта го обезсмисля. Това каза той днес, 10 юли 2019 г., пред репортери.

„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Меню