Показаха пълномащабен макет на KF-X

932 прочитания

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Изтребителят, който се проектира от Korea Aerospace Industries (KAI), се създава в рамките на програма на стойност $7,4 млрд. Машината официално се презентира като поколение 4,5 и трябва да влезе на въоръжение през 2026 г., а първия прототип ще е готов пет години по-рано, а дебютният полет се планира за 2022 г.

В момента, проектът е преминал през фазата на проектирането и в момента върви сглобяването на първия прототип.

Макетът бе демонстриран с два допълнителни резервоара под крилото, две управляеми бомби, две ракети за близък бой IRIS-T и четири ракети за далечен брой MBDA Meteor под фюзелажа, както и целеоказващ контейнер Sniper. KAI първоначално искаше да интегрира изцяло американско въоръжение, но САЩ забавиха даването на лицензи за ракетите AIM-120 и AIM-9, което принуди Южна Корея да премина към европейско въоръжение.

На макетът освен това се вижда 20-mm вградено оръдие на левия борд, както и интегрирана оптико-електронна прицелно-обзорна система пред пилотската кабина. Тя самата ще бъде доста авангардна и ще включва един голям многофункционален дисплей, на който ще се изобразява цялата информация.

Според KAI, KF-X ще има максимална излетна маса от 25 600 kg, максимален боен товар от 7700 kg., максимална скорост от M 1,8, далечина на полет от 2900 km и ще е снабден с AESA радар. Той ще се разработва от местната компания Hanwha Systems. Изтребителят ще се задвижва от два реактивни двигателя GE Aviation F414.

Първоначалният производствен стандарт Block I няма да има вътрешен боен отсек, като той ще се появи в следващите стандарти. Версията няма да може да носи и крилати ракети с голяма далечина на полет, тъй като Южна Корея очаква да приключи работата по своят LIG Nex1 след 2025 г.

Представители на KAI заявяват, че способностите на самолета ще са много близки до тези на F-35A, но на половината цена за опериране.

KF-X се създава заедно с Индонезия, но страната практически не бе упомената на изложението ADEX. През 2016 г. индонезийското правителство сключи договор с Южна Корея за финансиране на 20% от проекта и ангажимент за покупката на 48 изтребителя, срещу получаване на технологичен трансфер.

До днешна дата обаче Индонезия е превела само $190 млн., което е около 13% от финансовият ѝ ангажимент, поради липса на свободни финанси. В момента страната се опитва да предоговори финансовия си ангажимент към проекта, чрез плащане в натура. Индонезия има и опасения, че САЩ ще могат да оказват твърде голям експортен контрол върху готовия изтребител.

Южна Корея планира да купи около 120 броя KF-X, които да заместят най-старите изтребители, които са на въоръжение в момента, включително F-4 и F-5.

Свързани теми

Предишна публикация
Два Ту-160 ще посетят Южна Африка
Следваща публикация
Министър Каракачанов откри тренажор в Долна Митрополия
932 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия ще купува още МиГ-29 от Русия

Индия има намерение да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия и след това да ги модернизира до стандарта UPG. Това съобщава индийският вестник The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

Индонезия обяви детайли по сделката за Су-35

Индонезийското МО даде детайли за сделката за покупка на 11 многоцелеви изтребителя Су-35 от Русия. Стойността на сделката е $1,14 млрд. и тя е била подписана официално на 10 август 2017 г.

Първите произведени F-35B ще трябва да се подменят около 2026 г.

Първите произведени изтребители от пето поколение F-35B ще трябва вероятно да се подменят, тъй като ще са достигнали до края на жизнения си цикъл по отношение на часове във въздуха. Това се казва в доклад за състоянието на програмата F-35, който се цитира от Aviation Week.

Хърватска отново избира нов изтребител

Хърватска стартира отново процедура за избор на нов изтребител. Това е съобщил вчера, 23 май 2019 г., министърът на отбраната на страната Дамир Кръстичевич.

Меню