Турция е близо до подписване за Су-35

932 прочитания

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

Според турския вестник представители на правителствата на двете страни водят усилени разговори за доставката на общо 36 броя Су-35. Слухове за турския интерес към този изтребител има от доста време, но те се засилиха след посещението на турския президент Реджеб Таип Ердоган на московския авиосалон МАКС в края на август.

Sabah съобщава, че в рамките на преговорите се поставил и въпроса за това турската индустрия да участва в производството на отделни части за Су-35, както и на него да се интегрира турско въоръжение.

На 4 септември 2019 г. директорът на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС), органът за експортен контрол на оръжейната търговия на Русия, Дмитрий Шугаев каза, че няма официално запитване от Турция за купуване на Су-35 и Су-57, но е имало консултации с турската страна по Су-35, като се очаква да има продължение и за Су-57.

За сега няма официални коментари от руска страна на новината на Sabah.

Вероятно задълбочаването на разговорите по темата за придобиване на Су-35 е свързано с ожесточаването на ситуацията в Сирия и размяната на остри реплики между САЩ и Турция в последните седмици. Освен това, множество страни-членки на НАТО заявиха, че спират оръжейния експорт за Турция, заради действията на страната в Сирия.

Турция вече се сдоби със зенитно-ракетните комплекси С-400, като започна да ги получава през юли. Наскоро стана ясно, че страната преговаря за още С-400.

Заради тази сделка турското участие в програмата F-35 бе замразено, след като САЩ заявиха категорично, че С-400 и F-35 не могат да съжителстват заедно в рамките на една страна.

Свързани теми

Предишна публикация
Турският военен министър е заявил, че не се водят преговори за Су-35
Следваща публикация
Два Ту-160 ще посетят Южна Африка
932 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белгия отложи избора на нов изтребител

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

Авиокаст: Епизод 15

На фона на ескалиращата война в Украйна след руската инвазия там, усилено се заговори за…

Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)

Напълно очаквано, Министерство на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на Министерски съвет за започване на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70/72. Това стана днес, 21 декември 2018 г. В доклада се дава твърде малка и противоречаща си аргументация, като има и предложение до Народното събрание за фактическото анулиране на инвестиционния проект, който беше приет през юни тази година. С това се засилва впечатлението, че се касае за фактически чисто политически избор.

Откриха новата учебна година във ВВС

Новата учебна 2018 година бе открита тържествено във всички военни формирования на Военновъздушните сили. При откриването в авиобаза Граф Игнатиево присъстваше командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщават от ВВС.

Меню