Турция е близо до подписване за Су-35

932 прочитания

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

Според турския вестник представители на правителствата на двете страни водят усилени разговори за доставката на общо 36 броя Су-35. Слухове за турския интерес към този изтребител има от доста време, но те се засилиха след посещението на турския президент Реджеб Таип Ердоган на московския авиосалон МАКС в края на август.

Sabah съобщава, че в рамките на преговорите се поставил и въпроса за това турската индустрия да участва в производството на отделни части за Су-35, както и на него да се интегрира турско въоръжение.

На 4 септември 2019 г. директорът на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС), органът за експортен контрол на оръжейната търговия на Русия, Дмитрий Шугаев каза, че няма официално запитване от Турция за купуване на Су-35 и Су-57, но е имало консултации с турската страна по Су-35, като се очаква да има продължение и за Су-57.

За сега няма официални коментари от руска страна на новината на Sabah.

Вероятно задълбочаването на разговорите по темата за придобиване на Су-35 е свързано с ожесточаването на ситуацията в Сирия и размяната на остри реплики между САЩ и Турция в последните седмици. Освен това, множество страни-членки на НАТО заявиха, че спират оръжейния експорт за Турция, заради действията на страната в Сирия.

Турция вече се сдоби със зенитно-ракетните комплекси С-400, като започна да ги получава през юли. Наскоро стана ясно, че страната преговаря за още С-400.

Заради тази сделка турското участие в програмата F-35 бе замразено, след като САЩ заявиха категорично, че С-400 и F-35 не могат да съжителстват заедно в рамките на една страна.

Свързани теми

Предишна публикация
Турският военен министър е заявил, че не се водят преговори за Су-35
Следваща публикация
Два Ту-160 ще посетят Южна Африка
932 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…

Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

Saab още не е решил дали ще даде оферта в Канада

Компанията Saab още няма решение за това, дали ще подаде оферта в канадския конкурс за нов многоцелев изтребител. Това съобщава местното издание The Canadian Press, позовавайки се на представители на фирмата.

Полетя модернизиран гръцки F-16

Дебютният си полет извърши първият модернизиран до стандарта V гръцки изтребител F-16. Това съобщи днес,…
Меню