Турският военен министър е заявил, че не се водят преговори за Су-35

503 прочитания

Турският министър на отбраната Халуси Акар е заяви, че в момента страната му не води преговори за покупката на Су-35. Подобна информация се появи в турските медии през миналата седмица.

„Новините, че Турция планира да купува Су-35 не отговарят на истината. Партньори сме в програмата F-35”, заявява Акар, цитиран от местния информационен сайт Haberler.

Новината за преговорите между Русия и Турция за покупката на Су-35 първо бе съобщена от местния вестник Sabah, който твърдеше, че преговорите са за 36 изтребителя от този тип, като сделката била близо. Няколко дни по-късно американският военен информационен сайт Defense News потвърди новината, цитирайки собствени източници в Турция, като коригира количеството на самолети, за които се преговаря, на 48.

За момента няма официални или неофициални коментари на тези новини от руска страна, въпреки че слуховете за евентуална сделка за Су-35 битуват от няколко месеца.

На 4 септември 2019 г. директорът на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС), органът за експортен контрол на оръжейната търговия на Русия, Дмитрий Шугаев каза, че няма официално запитване от Турция за купуване на Су-35 и Су-57, но е имало консултации с турската страна по Су-35, като се очаква да има продължение и за Су-57.

В същото време, долната камера на Конгреса на САЩ прие серия от санкции срещу Турция, заради действията ѝ в Сирия. В тях не са включени санкции за експорт на въоръжение и резервни части, но през това лято турското участие в програмата F-35 бе замразено, поради покупката на руските ЗРК С-400.

Свързани теми

Предишна публикация
МО отново ще пробва да ремонтира единствения Ан-30
Следваща публикация
Турция е близо до подписване за Су-35
503 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветан Цветанов: Не чух за държава от НАТО, която да няма F-16

„Във всички доклади и информацията, която бе изнесена, аз не чух държава членка на НАТО или съседна нам държава, с изключение на Сърбия, където на въоръжение да има нещо по-различно от F-16. Или F-35, за държави, където започва съответното договаряне”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, след заседанието на КСНС, което се проведе днес, 19 април 2018 г.

Гърция модернизира около 120 от своите F-16

Гърция ще модернизира около 120 от своите изтребители F-16C/D до стандарта F-16V. Това стана ясно днес, 17 октомври 2017 г., по време на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в САЩ.

Меню