Япония модернизира флота си от F-15

614 прочитания

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.

Съобщението за евентуалната сделка бе обявено на 29 октомври 2019 г. Предстои формалното одобрение на Конгреса на САЩ, след което може да бъде подписан и договор.

Според съобщението на американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността DSCA, F-15J ще бъдат преработени в нов вариант нарече JSI (Japanese Super Interceptor – японски супер прехващач).

Модернизацията ще включва поставяне на нов AESA радар APG-82(v)1, като се поръчват 103 броя от него. Самолетът ще получи нов борден компютър и нова система за самозащита BAE Systems ALQ-239. На изтребителя ще се монтира и ново комуникационно оборудване.

Основен изпълнител на програмата ще са Boeing и Mitsubishi Heavy Industries, но не всичко по нея ще мине по процедурата FMS. Част от програмата ще се изпълнява по чисто търговска линия между японското правителство и американския самолетостроител.

Япония в момента експлоатира около 200 броя F-15J/DJ. От съобщението до Конгреса на САЩ става ясно, че през модернизация ще преминават само едноместните F-15J.

F-15J/DJ е версия на F-15C/D, която има японска система за самозащита и японски дейтал линк. Повечето от тези самолети са строени по лиценз от Mitsubishi Heavy Industries в Япония. През годините изтребителите са преминавали през редица по-малки модернизации.

Страната взе решение за дълбока модернизация на част от своите F-15 в края на миналата година. Първите 20 подобрени изтребителя трябва да са готови до 2023 г., а типа ще остане на въоръжение и след 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватска купува два UH-60 Black Hawk
Следваща публикация
МО отново ще пробва да ремонтира единствения Ан-30
614 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Холандия купува още девет F-35

Холандското правителство обяви вчера, 8 октомври 2019 г., плановете си за покупката на още девет изтребителя от следващо поколение F-35A.

Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми

Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази опасение, че недостатъчния ресурс на изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозни проблеми в летателната подготовка през следващата година. Това каза той днес, 21 декември 2017 г., пред Нова телевизия.

Монголия получи МиГ-29

Монголия получи два МиГ-29. Машините са предназначени за ВВС на страната и са употребявани преди това от руските ВКС.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Меню