Япония модернизира флота си от F-15

614 прочитания

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.

Съобщението за евентуалната сделка бе обявено на 29 октомври 2019 г. Предстои формалното одобрение на Конгреса на САЩ, след което може да бъде подписан и договор.

Според съобщението на американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността DSCA, F-15J ще бъдат преработени в нов вариант нарече JSI (Japanese Super Interceptor – японски супер прехващач).

Модернизацията ще включва поставяне на нов AESA радар APG-82(v)1, като се поръчват 103 броя от него. Самолетът ще получи нов борден компютър и нова система за самозащита BAE Systems ALQ-239. На изтребителя ще се монтира и ново комуникационно оборудване.

Основен изпълнител на програмата ще са Boeing и Mitsubishi Heavy Industries, но не всичко по нея ще мине по процедурата FMS. Част от програмата ще се изпълнява по чисто търговска линия между японското правителство и американския самолетостроител.

Япония в момента експлоатира около 200 броя F-15J/DJ. От съобщението до Конгреса на САЩ става ясно, че през модернизация ще преминават само едноместните F-15J.

F-15J/DJ е версия на F-15C/D, която има японска система за самозащита и японски дейтал линк. Повечето от тези самолети са строени по лиценз от Mitsubishi Heavy Industries в Япония. През годините изтребителите са преминавали през редица по-малки модернизации.

Страната взе решение за дълбока модернизация на част от своите F-15 в края на миналата година. Първите 20 подобрени изтребителя трябва да са готови до 2023 г., а типа ще остане на въоръжение и след 2030 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватска купува два UH-60 Black Hawk
Следваща публикация
МО отново ще пробва да ремонтира единствения Ан-30
614 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия получи първия си AH-64

Индия официално получи своя първи щурмови вертолет AH-64E Apache Guardian. Церемонията за това стана на 10 май 2019 г. в Меса, Аризона, където се намира вертолетния завод на компанията производител Boeing.

Индия ще купува още МиГ-29 от Русия

Индия има намерение да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия и след това да ги модернизира до стандарта UPG. Това съобщава индийският вестник The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

Турция поиска от САЩ още F-16

Турция е отправила искане за покупка на новопроизведени F-16 Block 70 и модернизационни китове за…

Су-57 полетя с новия си двигател

Руският изтребител от следващо поколение Су-57 полетя с нов двигател от т.нар. „втори етап”. Полетът е бил изпълнен днес, 5 декември 2017 г., от летателния изпитателен институт Громов, край Москва.

Меню