Хърватска купува два UH-60 Black Hawk

557 прочитания

Хърватска има намерение да купи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това се вижда в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Съобщението, публикувано на 30 октомври 2019 г., фактически дава разрешение за сделката от страна на Държавния департамент и следва запознаване с нея от Конгреса. Официалното искане за оферта е било пуснато през юни тази година.

Стойността на сделката е $115 млн. и включва доставката на два вертолета UH-60M, както и девет двигателя T700-GE-70 (четири монтирани на вертолетите и пет резервни).

През октомври 2018 г. хърватското МО съобщи, че САЩ ще дари на страната два вертолета UH-60M оптимизирани за специални операции. Вертолетите трябва да пристигнат догодина. Покупката на още два UH-60 показват, че страната се е ориентирала към Black Hawk за нов тип транспортен вертолет. Вероятно това е и причината за поръчване на голям брой допълнителни двигатели към двата UH-60.

Вече почти пет години различни хърватски политици заявяват, че страната ще купи голям брой UH-60 за подмяна на наличните вертолети от фамилията Ми-8. Беше направен и опит да се поискат употребявани UH-60A като подарък.

Според хърватския портал за отбрана Orbis, след получаването на официална оферта от САЩ, сделката трябва да премине през одобрение от парламента на страната, едва след което може да се подпише сделката. Orbis съобщава още, че планът на хърватското МО е да се купят 10 броя UH-60M.

Хърватска става втората държава в Източна Европа, която купува UH-60M. Вертолетът вече е на въоръжение в Словакия. Произвежданата в Полша вариация S-70i бе поръчана и за полските ВВС, където ще се използва за специални операции.

Хърватските ВВС днес разполагат с една ескадрила Ми-171Ш и още една ескадрила с Ми-17, или общо 21 вертолета. Ми-171Ш са доставени чисто нови през 2008 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия пенсионира последните си МиГ-27 в края на годината
Следваща публикация
Япония модернизира флота си от F-15
557 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватската сделка за употребяваните израелски F-16 е пред фактически провал

Сделката за продажбата на 12 употребявани изтребители F-16C/D Barak между Израел и Хърватско е изправена пред фактическия си провал, а причината за това е отказ на САЩ да дадат разрешение за нея.

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

САЩ спря доставките на AH-1Z за Пакистан

Съединените щати са отказали да започнат доставката на щурмовите вертолети Bell AH-1Z Viper. Причините за това са политически, съобщава списанието „AirForces Monthly“.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

Меню