Хърватска купува два UH-60 Black Hawk

555 прочитания

Хърватска има намерение да купи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това се вижда в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Съобщението, публикувано на 30 октомври 2019 г., фактически дава разрешение за сделката от страна на Държавния департамент и следва запознаване с нея от Конгреса. Официалното искане за оферта е било пуснато през юни тази година.

Стойността на сделката е $115 млн. и включва доставката на два вертолета UH-60M, както и девет двигателя T700-GE-70 (четири монтирани на вертолетите и пет резервни).

През октомври 2018 г. хърватското МО съобщи, че САЩ ще дари на страната два вертолета UH-60M оптимизирани за специални операции. Вертолетите трябва да пристигнат догодина. Покупката на още два UH-60 показват, че страната се е ориентирала към Black Hawk за нов тип транспортен вертолет. Вероятно това е и причината за поръчване на голям брой допълнителни двигатели към двата UH-60.

Вече почти пет години различни хърватски политици заявяват, че страната ще купи голям брой UH-60 за подмяна на наличните вертолети от фамилията Ми-8. Беше направен и опит да се поискат употребявани UH-60A като подарък.

Според хърватския портал за отбрана Orbis, след получаването на официална оферта от САЩ, сделката трябва да премине през одобрение от парламента на страната, едва след което може да се подпише сделката. Orbis съобщава още, че планът на хърватското МО е да се купят 10 броя UH-60M.

Хърватска става втората държава в Източна Европа, която купува UH-60M. Вертолетът вече е на въоръжение в Словакия. Произвежданата в Полша вариация S-70i бе поръчана и за полските ВВС, където ще се използва за специални операции.

Хърватските ВВС днес разполагат с една ескадрила Ми-171Ш и още една ескадрила с Ми-17, или общо 21 вертолета. Ми-171Ш са доставени чисто нови през 2008 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия пенсионира последните си МиГ-27 в края на годината
Следваща публикация
Япония модернизира флота си от F-15
555 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Израел избра CH-53K

Израел избра тежкият тридвигателен вертолет CH-53K за заместник на сега експлоатираните CH-53 Yas’ur. Това съобщиха…

Детайли по украинската сделка с Airbus Helicopters

Украинският парламент ратифицира договора между страната и Франция за продажба на 55 вертолета на Airbus Helicopters. Това дава възможност да се видят точните количества поръчана техника и финансовите условия.

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

Меню