Хърватска купува два UH-60 Black Hawk

549 прочитания

Хърватска има намерение да купи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това се вижда в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Съобщението, публикувано на 30 октомври 2019 г., фактически дава разрешение за сделката от страна на Държавния департамент и следва запознаване с нея от Конгреса. Официалното искане за оферта е било пуснато през юни тази година.

Стойността на сделката е $115 млн. и включва доставката на два вертолета UH-60M, както и девет двигателя T700-GE-70 (четири монтирани на вертолетите и пет резервни).

През октомври 2018 г. хърватското МО съобщи, че САЩ ще дари на страната два вертолета UH-60M оптимизирани за специални операции. Вертолетите трябва да пристигнат догодина. Покупката на още два UH-60 показват, че страната се е ориентирала към Black Hawk за нов тип транспортен вертолет. Вероятно това е и причината за поръчване на голям брой допълнителни двигатели към двата UH-60.

Вече почти пет години различни хърватски политици заявяват, че страната ще купи голям брой UH-60 за подмяна на наличните вертолети от фамилията Ми-8. Беше направен и опит да се поискат употребявани UH-60A като подарък.

Според хърватския портал за отбрана Orbis, след получаването на официална оферта от САЩ, сделката трябва да премине през одобрение от парламента на страната, едва след което може да се подпише сделката. Orbis съобщава още, че планът на хърватското МО е да се купят 10 броя UH-60M.

Хърватска става втората държава в Източна Европа, която купува UH-60M. Вертолетът вече е на въоръжение в Словакия. Произвежданата в Полша вариация S-70i бе поръчана и за полските ВВС, където ще се използва за специални операции.

Хърватските ВВС днес разполагат с една ескадрила Ми-171Ш и още една ескадрила с Ми-17, или общо 21 вертолета. Ми-171Ш са доставени чисто нови през 2008 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия пенсионира последните си МиГ-27 в края на годината
Следваща публикация
Япония модернизира флота си от F-15
549 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

EASA сертифицира AW109 Trekker

Най-новият вариант на моделното семейство АW109 на италианския производител Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) – Trekker (пешеходец), получи в края на декември типов сертификат от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA).

Пускат обществена поръчка за поддръжка на Bell 206

Министерство на отбраната пусна на 22 февруари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС.

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Меню