Индия пенсионира последните си МиГ-27 в края на годината

957 прочитания

Индийските ВВС ще пенсионират своите последни изтребители-бомбардировачи МиГ-27 в края на тази година. Това съобщава индийския вестник The Tribune, позовавайки се на собствени източници в индийските въоръжени сили.

Формалното самолетите МиГ-27 ще бъдат извадени от въоръжение на 31 декември 2019 г., като преди това в авиобаза Джодхпур ще бъде проведена официална церемония по пенсионирането. Авиобазата е дома на 10-та ескадрила „Daggers” и 29-та ескадрила „Scorpions”, единствените, които в момента оперира с изтребителя-бомбардировач.

Индия експлоатира МиГ-27 от 1984 г. и е най-големи експортен клиент на типа. Общо са получени 210 броя МиГ-27МЛ, 165 от които са сглобени по лиценз в Индия от местното предприятие HAL.

В индийските ВВС самолетът е известен, като Bahadur и има слава на високо авариен. От началото на 2019 г. са загубени два МиГ-27, като и в двата случая пилотите успяват да се катапултират.

След 2004 г. част от индийските МиГ-27 преминават през модернизационна програма и получават новия индекс МиГ-27UPG. През 2017 г. последните две ескадрили с немодернизирани МиГ-27МЛ са разформировани.

Освен в Индия, днес МиГ-27 продължава да се оперира единствено в Казахстан, но има индикации, че там изтребителят-бомбардировач е бил свален от въоръжение в края на миналата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35
Следваща публикация
Хърватска купува два UH-60 Black Hawk
957 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индийските ВВС искат спешно още 36 Rafale

Индийските ВВС оказват сериозен натиск за придобиването на още 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, след като миналата есен страната подписа за същото количество. Това съобщава индийския вестник Times of India.

Въздушно сражение между Индия и Пакистан

Рязка ескалация на напрежението между Индия и Пакистан доведе до въздушно сражение между ВВС на двете страни, като резултатите от тях все още не са напълно ясни. Това стана днес, 27 февруари 2019 г.

Споровете около въздушния бой от 27 февруари продължават

Споровете за резултатите от въздушния бой между изтребители от Пакистан и Индия, който стана факт на 27 февруари 2019 г., продължават. Днес, 5 април, бяха извадени нова порция от доказателства, които влизат в противоречие едни с други.

Катастрофа с индийски Ан-32

Военно-транспортен самолет Ан-32 от състава на индийските ВВС катастрофира днес, 3 юни 2019 г. в източния индийски щат Аруначал Прадеш. При инцидента са загинали всички 13 души намиращи се на борда на машината.

Индия търси нови морски вертолети

Индия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на общо 234 вертолети предназначени за ВМС на страната. Това съобщава Flightglobal.

Меню