Македония се сдобива със система за HEMS

3K прочитания

Македонското правителство взе решение за сключване на договор с частна компания, на принципа за публично-частното партньорство, за извършване на услуги за спешен медицински транспорт по въздуха HEMS и търсене и спасяване (SAR).

Решението за това е било взето на последното правителствено заседание в Скопие, което се е провело на 29 октомври 2019 г. Договорът за публично-частно партньорство се сключва с македонската компания САРХЕМС.

По силата на договора системата за HEMS и SAR трябва да заработи след шест месеца и да включва два вертолета на две площадки, които трябва да достигат до повечето точки на Македония за 15 минути. Част от разходите по полетите ще се поемат от здравните застраховки на всички македонски граждани, като правителството отделно ще дотира операциите.

Договорът е за осем години и след неговото изтичане двата вертолета, които ще предостави компанията САРХЕМС ще останат собственост на македонската държава. Освен операции по SAR и HEMS двата вертолета ще извършват и операции по гасене на горски пожари.

Местното новинарско издание „Курир” съобщава, че спечелилата компания е била основана на 5 август 2019 г., а търгът за предоставянето на тези услуги е бил пуснат на 29 август. Изданието съобщава още, че македонското правителство не дава информация за това какви вертолети ще бъдат използвани за операцията.

Новината от Македония идва на фона на това, че България няма възможност за извършване на операции по HEMS, а търсенето и спасяването от въздуха се извършва само от ВВС.

През септември от Планинската спасителна служба се оплакаха, че у нас няма спасителни вертолети, след като не бе възможно използването на вертолет на ВВС в спасителна операция в Пирин. В края на септември пък вертолет Cougar от състава на ВВС извърши операция по транспортиране на тежко болен между Русе и София, но след това стана ясно, че болният е бил председателя на общинския съвет в Дунавския град, а операцията е извършена след личната намеса на премиера Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
Перуанската полиция купува Ан-178
Следваща публикация
AS 532 извърши медицински полет
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия

Македония ремонтира два вертолета Ми-171Ш в сръбския авиоремонтен завод „Мома Станойлович”, който се намира в авиобаза Батайница, край Белград. Това съобщава руската аналитична организация ЦАСТ, позовавайки се на своя сръбски кореспондент Светозар Йоканович.

Авиокаст: Епизод 16

Продължение на темата за HEMS – Helicopter Emergency Medical Services в България. Какви бяха и…
Меню