Македония се сдобива със система за HEMS

3K прочитания

Македонското правителство взе решение за сключване на договор с частна компания, на принципа за публично-частното партньорство, за извършване на услуги за спешен медицински транспорт по въздуха HEMS и търсене и спасяване (SAR).

Решението за това е било взето на последното правителствено заседание в Скопие, което се е провело на 29 октомври 2019 г. Договорът за публично-частно партньорство се сключва с македонската компания САРХЕМС.

По силата на договора системата за HEMS и SAR трябва да заработи след шест месеца и да включва два вертолета на две площадки, които трябва да достигат до повечето точки на Македония за 15 минути. Част от разходите по полетите ще се поемат от здравните застраховки на всички македонски граждани, като правителството отделно ще дотира операциите.

Договорът е за осем години и след неговото изтичане двата вертолета, които ще предостави компанията САРХЕМС ще останат собственост на македонската държава. Освен операции по SAR и HEMS двата вертолета ще извършват и операции по гасене на горски пожари.

Местното новинарско издание „Курир” съобщава, че спечелилата компания е била основана на 5 август 2019 г., а търгът за предоставянето на тези услуги е бил пуснат на 29 август. Изданието съобщава още, че македонското правителство не дава информация за това какви вертолети ще бъдат използвани за операцията.

Новината от Македония идва на фона на това, че България няма възможност за извършване на операции по HEMS, а търсенето и спасяването от въздуха се извършва само от ВВС.

През септември от Планинската спасителна служба се оплакаха, че у нас няма спасителни вертолети, след като не бе възможно използването на вертолет на ВВС в спасителна операция в Пирин. В края на септември пък вертолет Cougar от състава на ВВС извърши операция по транспортиране на тежко болен между Русе и София, но след това стана ясно, че болният е бил председателя на общинския съвет в Дунавския град, а операцията е извършена след личната намеса на премиера Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
Флотски Panther извърши медицинска евакуация
Следваща публикация
Финансовата гвардия на Италия получи първия AW169
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС с демонстрация пред Военния комитет на ЕС

Българските ВВС проведоха демонстрация на военни способности пред Военния комитет на Европейския съюз. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., на територията на авиобаза Граф Игнатиево.

Правителството заговори за пренасочване на военни вертолети към медицински и противопожарни задачи

Премиерът Бойко Борисов заговори за пренасочване на военни вертолети към изпълнение на медицински и противопожарни задачи. Това заяви той на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 18 януари 2018 г.

Меню