Македония се сдобива със система за HEMS

3K прочитания

Македонското правителство взе решение за сключване на договор с частна компания, на принципа за публично-частното партньорство, за извършване на услуги за спешен медицински транспорт по въздуха HEMS и търсене и спасяване (SAR).

Решението за това е било взето на последното правителствено заседание в Скопие, което се е провело на 29 октомври 2019 г. Договорът за публично-частно партньорство се сключва с македонската компания САРХЕМС.

По силата на договора системата за HEMS и SAR трябва да заработи след шест месеца и да включва два вертолета на две площадки, които трябва да достигат до повечето точки на Македония за 15 минути. Част от разходите по полетите ще се поемат от здравните застраховки на всички македонски граждани, като правителството отделно ще дотира операциите.

Договорът е за осем години и след неговото изтичане двата вертолета, които ще предостави компанията САРХЕМС ще останат собственост на македонската държава. Освен операции по SAR и HEMS двата вертолета ще извършват и операции по гасене на горски пожари.

Местното новинарско издание „Курир” съобщава, че спечелилата компания е била основана на 5 август 2019 г., а търгът за предоставянето на тези услуги е бил пуснат на 29 август. Изданието съобщава още, че македонското правителство не дава информация за това какви вертолети ще бъдат използвани за операцията.

Новината от Македония идва на фона на това, че България няма възможност за извършване на операции по HEMS, а търсенето и спасяването от въздуха се извършва само от ВВС.

През септември от Планинската спасителна служба се оплакаха, че у нас няма спасителни вертолети, след като не бе възможно използването на вертолет на ВВС в спасителна операция в Пирин. В края на септември пък вертолет Cougar от състава на ВВС извърши операция по транспортиране на тежко болен между Русе и София, но след това стана ясно, че болният е бил председателя на общинския съвет в Дунавския град, а операцията е извършена след личната намеса на премиера Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
Перуанската полиция купува Ан-178
Следваща публикация
AS 532 извърши медицински полет
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 23

От дипломатическите и Фейсбук премеждия с европейски летища и авиокомпании, през състоянието на международните ни…

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Меню