Македония се сдобива със система за HEMS

3K прочитания

Македонското правителство взе решение за сключване на договор с частна компания, на принципа за публично-частното партньорство, за извършване на услуги за спешен медицински транспорт по въздуха HEMS и търсене и спасяване (SAR).

Решението за това е било взето на последното правителствено заседание в Скопие, което се е провело на 29 октомври 2019 г. Договорът за публично-частно партньорство се сключва с македонската компания САРХЕМС.

По силата на договора системата за HEMS и SAR трябва да заработи след шест месеца и да включва два вертолета на две площадки, които трябва да достигат до повечето точки на Македония за 15 минути. Част от разходите по полетите ще се поемат от здравните застраховки на всички македонски граждани, като правителството отделно ще дотира операциите.

Договорът е за осем години и след неговото изтичане двата вертолета, които ще предостави компанията САРХЕМС ще останат собственост на македонската държава. Освен операции по SAR и HEMS двата вертолета ще извършват и операции по гасене на горски пожари.

Местното новинарско издание „Курир” съобщава, че спечелилата компания е била основана на 5 август 2019 г., а търгът за предоставянето на тези услуги е бил пуснат на 29 август. Изданието съобщава още, че македонското правителство не дава информация за това какви вертолети ще бъдат използвани за операцията.

Новината от Македония идва на фона на това, че България няма възможност за извършване на операции по HEMS, а търсенето и спасяването от въздуха се извършва само от ВВС.

През септември от Планинската спасителна служба се оплакаха, че у нас няма спасителни вертолети, след като не бе възможно използването на вертолет на ВВС в спасителна операция в Пирин. В края на септември пък вертолет Cougar от състава на ВВС извърши операция по транспортиране на тежко болен между Русе и София, но след това стана ясно, че болният е бил председателя на общинския съвет в Дунавския град, а операцията е извършена след личната намеса на премиера Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
Флотски Panther извърши медицинска евакуация
Следваща публикация
Финансовата гвардия на Италия получи първия AW169
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма движение по сделката за придобиване на AW609 от ОАЕ

Планът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) да купят три конвертоплана AW609, които да се използват за търсене и спасяване и VIP транспорт е замразен и по него няма никакво движение. Това съобщава Jane’s.

520 прочитания

Гръцките ВВС ще охраняват небето на Македония

Гръцките ВВС ще извършват мисията „ер полисинг” над Македония, след присъединяването на страната в НАТО. За това са се споразумели днес, 2 април 2019 г., премиерите на Гърция и Македония.

1K прочитания

Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

3K прочитания

C-27J превози ранената курсантка до София

Днес, 5 април 2019 г., военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-а транспортна авиационна група изпълни специална санитарна задача по маршрут София – Горна Оряховица – София, за превоз на тежко ранена курсантка от Националния военен университет. Това съобщават от ВВС.

858 прочитания

ПСС се оплака от липса на спасителни вертолети

Планинска спасителна служба (ПСС) се оплака от липса на специализирани спасителни вертолети, което е наложило провеждане на изключително тежка спасителна операция в Пирин изцяло по земя.

1K прочитания

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

620 прочитания
Меню