Македония се сдобива със система за HEMS

3K прочитания

Македонското правителство взе решение за сключване на договор с частна компания, на принципа за публично-частното партньорство, за извършване на услуги за спешен медицински транспорт по въздуха HEMS и търсене и спасяване (SAR).

Решението за това е било взето на последното правителствено заседание в Скопие, което се е провело на 29 октомври 2019 г. Договорът за публично-частно партньорство се сключва с македонската компания САРХЕМС.

По силата на договора системата за HEMS и SAR трябва да заработи след шест месеца и да включва два вертолета на две площадки, които трябва да достигат до повечето точки на Македония за 15 минути. Част от разходите по полетите ще се поемат от здравните застраховки на всички македонски граждани, като правителството отделно ще дотира операциите.

Договорът е за осем години и след неговото изтичане двата вертолета, които ще предостави компанията САРХЕМС ще останат собственост на македонската държава. Освен операции по SAR и HEMS двата вертолета ще извършват и операции по гасене на горски пожари.

Местното новинарско издание „Курир” съобщава, че спечелилата компания е била основана на 5 август 2019 г., а търгът за предоставянето на тези услуги е бил пуснат на 29 август. Изданието съобщава още, че македонското правителство не дава информация за това какви вертолети ще бъдат използвани за операцията.

Новината от Македония идва на фона на това, че България няма възможност за извършване на операции по HEMS, а търсенето и спасяването от въздуха се извършва само от ВВС.

През септември от Планинската спасителна служба се оплакаха, че у нас няма спасителни вертолети, след като не бе възможно използването на вертолет на ВВС в спасителна операция в Пирин. В края на септември пък вертолет Cougar от състава на ВВС извърши операция по транспортиране на тежко болен между Русе и София, но след това стана ясно, че болният е бил председателя на общинския съвет в Дунавския град, а операцията е извършена след личната намеса на премиера Борисов.

Свързани теми

Предишна публикация
Флотски Panther извърши медицинска евакуация
Следваща публикация
Финансовата гвардия на Италия получи първия AW169
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.

515 прочитания

C-27J превози ранената курсантка до София

Днес, 5 април 2019 г., военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-а транспортна авиационна група изпълни специална санитарна задача по маршрут София – Горна Оряховица – София, за превоз на тежко ранена курсантка от Националния военен университет. Това съобщават от ВВС.

869 прочитания

Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

3K прочитания
Меню