Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

685 прочитания

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.

Според генерал Юиу Сутсина, страната му възнамерява да поиска оферта за две ескадрили Lockheed Martin F-16 Block 72 в най-скоро време, тъй като това е залегнало в програмата за превъоръжаване на страната в периода 2020 – 2024 г. Генералът е заявил това по време на визита в местна авиобаза.

Финалното решение за точния брой на поръчаните F-16 ще зависи от американската оферта и от наличните финансови средства, които няма да дойдат от военния, а от централния бюджет.

Генерал Сутсина е потвърдил, че страната му ще се сдобие и със Су-35, нищо че сделката среща забавяния. Руските изтребители трябва да заменят вече пенсионираните леки изтребители F-5E/F.

Индонезия иска да купи 11 броя Су-35, като параметрите на сделката бяха финализирани още през лятото на 2017 г. До реализирането ѝ, обаче все още не се е стигнало, като една от причините е американската съпротива.

Индонезия има политика да диверсифицара въоръжението си, като в момента ВВС на страната в момента се изгражда от Су-27/30, F-16, въоръжени Hawk и Super Tucano.

Индонезийските ВВС в момента оперират с 18 броя F-16C, пет двуместни F-16D, доставени втора ръка след 2011 г., както и осем F-16A/B, доставени още през 80-те години на миналия век.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145
Следваща публикация
Индия пенсионира последните си МиГ-27 в края на годината
685 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов планира да раздвижи проекта за нов изтребител през ноември

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята до началото на ноември да внесе предложение в Министерски съвет за това как да продължи проекта за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 19 октомври 2017 г., пред журналисти.

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Меню