Airbus предлага вариант на Eurofighter за РЕБ и подавяне на противниково ПВО

668 прочитания

Airbus Defence and Space ще предложи на Германия версия на Eurofighter оптимизирана за радиоелектронна борба (РЕБ) и огнево подавяне на противниковото ПВО. Това съобщава Jane’s.

Версията ще бъде предложена за замяна на версията на Tornado, която има сходни задачи в Луфтвафе днес.

Информация за проекта е била дадена от Курт Роснер, началник на отдела за въздушни бойни средства на Airbus Defence and Space, по време на брифинг проведен на 5 ноември 2019 г.

В момента Германия проучва как да замести своите 85 изтребители-бомбардировачи Tornado. Почти половината от тях са от версията ECR, която е предназначена за РЕБ и унищожаване на противниковото ПВО. Германското правителство в момента разглежда два варианта за замяната – Eurofighter и Super Hornet. Последният има специализиран вариант Growler, който точно покрива ролите на Tornado ECR.

Роснер е посочил, че добавянето на подобни функции на Eurofighter е част от плана за бъдеще развитие на изтребителя. В тази си роля бойният самолет ще може да се използва за ескорт на ударни групи, осигурявайки им радиоелектронни смущения и пробив на противниковото ПВО. Първоначално тези способности ще се осигуряват чрез контейнери на външно окачване, но в последствие ще се търси по-интегрирано решение.

По време на презентацията Airbus Defence and Space са показали примерна конфигурация на Eurofighter за РЕБ и подавяне на ПВО. Самолетът е бил снабден с два контейнера за смущения, три 1000-литрови резервоари, шест боеприпаса за унищожаване на противникови радари SPEAR-EW, четири ракети „въздух-въздух” Meteor за далечен бой и две ракети IRIS-T за близък бой.


Според Роснер Eurofighter в тази конфигурация почти сигурно ще бъде двуместен, като втората пилотска кабина ще е отделена за работно място на оператора по РЕБ и подавяне на ПВО.

По време на същата презентация Роснер е обявил, че компанията му е много близо до подписване на договор с германското правителство за подписване на договор за подмяната на 38-те броя Eurofighter Tranche 1, които се използват днес от Луфтвафе с новопроизведени изтребители от същия тип, но снабдени с AESA радари E-Scan Mk 1.

Свързани теми

Предишна публикация
Норвегия достигна първоначално ниво на бойна готовност с F-35
Следваща публикация
Турция все пак преговаря за Су-35
668 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония се сбогува с F-4

Последната строева ескадрила на японските ВВС, която лети на изтребителя F-4 Phantom проведе церемония по…

Гърция получи своя първи Rafale

Първият многоцелев изтребител Rafale, предназначен за гръцките ВВС, бе тържествено предаден на церемония във френската…

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Меню