Airbus предлага вариант на Eurofighter за РЕБ и подавяне на противниково ПВО

670 прочитания

Airbus Defence and Space ще предложи на Германия версия на Eurofighter оптимизирана за радиоелектронна борба (РЕБ) и огнево подавяне на противниковото ПВО. Това съобщава Jane’s.

Версията ще бъде предложена за замяна на версията на Tornado, която има сходни задачи в Луфтвафе днес.

Информация за проекта е била дадена от Курт Роснер, началник на отдела за въздушни бойни средства на Airbus Defence and Space, по време на брифинг проведен на 5 ноември 2019 г.

В момента Германия проучва как да замести своите 85 изтребители-бомбардировачи Tornado. Почти половината от тях са от версията ECR, която е предназначена за РЕБ и унищожаване на противниковото ПВО. Германското правителство в момента разглежда два варианта за замяната – Eurofighter и Super Hornet. Последният има специализиран вариант Growler, който точно покрива ролите на Tornado ECR.

Роснер е посочил, че добавянето на подобни функции на Eurofighter е част от плана за бъдеще развитие на изтребителя. В тази си роля бойният самолет ще може да се използва за ескорт на ударни групи, осигурявайки им радиоелектронни смущения и пробив на противниковото ПВО. Първоначално тези способности ще се осигуряват чрез контейнери на външно окачване, но в последствие ще се търси по-интегрирано решение.

По време на презентацията Airbus Defence and Space са показали примерна конфигурация на Eurofighter за РЕБ и подавяне на ПВО. Самолетът е бил снабден с два контейнера за смущения, три 1000-литрови резервоари, шест боеприпаса за унищожаване на противникови радари SPEAR-EW, четири ракети „въздух-въздух” Meteor за далечен бой и две ракети IRIS-T за близък бой.


Според Роснер Eurofighter в тази конфигурация почти сигурно ще бъде двуместен, като втората пилотска кабина ще е отделена за работно място на оператора по РЕБ и подавяне на ПВО.

По време на същата презентация Роснер е обявил, че компанията му е много близо до подписване на договор с германското правителство за подписване на договор за подмяната на 38-те броя Eurofighter Tranche 1, които се използват днес от Луфтвафе с новопроизведени изтребители от същия тип, но снабдени с AESA радари E-Scan Mk 1.

Свързани теми

Предишна публикация
Норвегия достигна първоначално ниво на бойна готовност с F-35
Следваща публикация
Турция все пак преговаря за Су-35
670 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Словакия отложи избора на нов изтребител след напрежение в правителството

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини обяви днес, 20 юни 2018 г., че решението за това какъв изтребител ще купи страната му се отлага. Изказването идва след като в управляващата коалиция в Словакия се появи напрежение, заради желанието на министъра на отбраната Петер Гаждош за бърза покупка на F-16V.

Меню