Турция все пак преговаря за Су-35

631 прочитания

Турция все пак води преговори за покупката на изтребители Су-35, това стана ясно от думите на турски официални лица в последните дни. Новината идва на фона на противоречащите си слухове, които витаят около темата в последните месеци.

„Има оферта (за Су-35 – бел. ред.) и ние я проучване. Не може да говорим за това, че утре ще направим сделка. Финансовите и стратегическите измерения на сделката също се проучват, заради това не може да имаме бързо решение”, това е заявил Исмаил Демир, председател на Съвета за отбранителната индустрия (SBB) на Турция, цитиран на 4 ноември 2019 г. от местната телевизия NTV.

SBB е орган директно подчинен на турския президент, който има широк спектър от правомощия, включително да договаря покупката на въоръжение.

„Не е правилно да кажем, че приключихме с F-35 и се ориентираме към Су-35. Има оферта и ние в момента я проучваме”, казва още Демир.

В същото време, на 5 ноември турският президент Реджеп Тайп Ергоган е заявил, че страната му няма да иска разрешение от никого, ако реши да купи руски бойни самолети.

„Както не питахме никого за разрешение да купим С-400, така и няма да искаме разрешение да купим руски бойни самолети. Ако въпросът с F-35 не бъде разрешен, ще предприемем съответните стъпки”, казва Ергоган, цитиран от проправителствения турски вестник Star.

Има индикации, че Ердоган ще посети САЩ през ноември, като въпросът за изваждането на Турция от програмата F-35 ще бъде един от основните. Така явно флиртът със Су-35 е част от играта на турския президент за връщането на страната му в проекта F-35.

Само преди седмица турският военен министър отрече да се водят преговори за покупката на руския Су-35, въпреки че тази информация се появи в множество турски и западни медии.

Участието на Турция в програмата F-35 бе официално замразено през това лято, като основната причина за това бе доставката на руския зенитно-ракетен комплекс С-400, но геополитическите спорове между САЩ и Турция са доста по-комплексни.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus предлага вариант на Eurofighter за РЕБ и подавяне на противниково ПВО
Следваща публикация
Airbus показа нискозабележима изпитателна платформа
631 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)

Напълно очаквано, Министерство на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на Министерски съвет за започване на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70/72. Това стана днес, 21 декември 2018 г. В доклада се дава твърде малка и противоречаща си аргументация, като има и предложение до Народното събрание за фактическото анулиране на инвестиционния проект, който беше приет през юни тази година. С това се засилва впечатлението, че се касае за фактически чисто политически избор.

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…
Меню