Германия и Испания слагат AESA радари на своите Eurofighter

711 прочитания

Германия и Испания работят заедно за това да снабдят своите изтребители Eurofighter с радари с активна фазирана електронна решетка (AESA). Това съобщава Flightglobal.

„Договорът за AESA радарите е готов. В момента преговаряме през NETMA (агенция на НАТО осигуряваща експлоатацията на Eurofighter и Tornado) за да може да сключим договора възможно най-бързо”, разяснява Курт Роснер, началник на отдела за въздушни бойни средства на Airbus Defence and Space, по време на брифинг на компанията проведен на 5 ноември 2019 г.

Според него, договорът ще бъде сключен или в края на тази или в началото на следващата година, като доставките ще стартират през 2022 г. Консорциумът Euroradar, който разработва новия радар E-Scan Mk1 ще преработи 110 броя Eurofighter Tranche 2 и 3 за Германия, а първоначалната поръчка за Испания ще е за 19 броя.

Роснер е посочил, че експортните клиенти Кувейт и Катар ще получат своите Eurofighter Typhoon с радари Mk1A, които се различават леко от тези за Испания и Германия. Великобритания от своя страна планира покупката на по-модерната версия Mk2, която ще има режими за РЕБ и ще може да работи в единна среда с британските F-35.

Airbus Defence and Space очаква скорошен договор за покупката на 38 броя новопроизведени Eurofighter за Луфтвафе, като с тези машини ще се заместят най-старите изтребители от Tranche 1. Новите Eurofighter също ще са с AESA радари.

Очаква се допълнителна поръчка и от Испания, която трябва да започне да замества своите F/A-18A/B, като в страната има принципното съгласие, че това ще стане с покупката на нови Eurofighter. Детайлите, обаче все още се изчистват.

Отвъд това, Airbus Defence and Space се бори да замести и германските Tornado, чрез доставката на общо 85 броя Eurofighter. 40 от тези изтребители ще са оптимизирани за РЕБ и подавяне на противниковото ПВО, а останалите ще са оптимизирани за ударни задачи, включително и чрез използване на ядрено оръжие. Европейският самолетостроител се конкурира със Super Hornet за тази поръчка.

Роснер е посочил, че целта на компанията му е да удължи живота на производствената линия за Eurofighter с толкова, колкото е необходимо за да не се получи прекъсване в работата ѝ, до започване на строителство на изтребителят от следващо поколение, който ще се създава в рамките на програмата FCAS.

Свързани теми

Предишна публикация
ОАЕ поиска да купи Chinook
Следваща публикация
Норвегия достигна първоначално ниво на бойна готовност с F-35
711 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

Меню