Норвегия достигна първоначално ниво на бойна готовност с F-35

676 прочитания

Кралските норвежки ВВС обявиха, че са достигнали до първоначално ниво на бойна готовност (IOC) със своите изтребители F-35A. Това стана на 6 ноември 2019 г.

Това бе постигнато, след като норвежките F-35 бяха разположени в предната авиобаза Риге, което трябваше да демонстрира, че типът може да се оперира и извън основната му база в Орланд.

Норвегия става третата европейска държава, която достига първоначално ниво на бойна готовност. Другите две са Италия (през ноември 2018 г.) и Великобритания (през януари 2019 г.).

Норвежките въоръжени сили две години правят вътрешни изпитания на F-35, за да са сигурни, че типа може да оперира в екстремните арктически условия на Северна Норвегия. Норвежките F-35A са и единствените снабдени със спирачни парашути.

Кралските норвежки ВВС разполагат с 22 броя F-35A, от които седем са в САЩ и се използват за обучение, а останалите 15 са разположени в страната. Първите норвежки F-35 бяха получени през ноември 2017 г.

Норвегия планира да разположи част от своите F-35 в Исландия, където да извърши мисия по „ер полисинг”. През тази есен Италия направи същото със своите F-35. Кралските норвежки ВВС планират да започнат изпълнение на мисията „ер полисинг” в страната с F-35 от 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия и Испания слагат AESA радари на своите Eurofighter
Следваща публикация
Airbus предлага вариант на Eurofighter за РЕБ и подавяне на противниково ПВО
676 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…

МиГ-29К аварира в Индия

Палубен изтребител МиГ-29К е аварирал при излитане от авиобазата Ганза, край индийския град Гоа. Машината е от състава на индийските ВВС, а пилотът се е катапултирал успешно.

Омагьосаният кръг

Има една мъдрост без ясен автор, която гласи – „Каквото и да ти разправят, знай…

Димитър Стоянов остро коментира твърденията на депутата Христов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител излезе с остър коментар по отношение на твърденията, които депутата Емил Христов направи по отношение на проекта за нов изтребител.

Меню