Норвегия достигна първоначално ниво на бойна готовност с F-35

673 прочитания

Кралските норвежки ВВС обявиха, че са достигнали до първоначално ниво на бойна готовност (IOC) със своите изтребители F-35A. Това стана на 6 ноември 2019 г.

Това бе постигнато, след като норвежките F-35 бяха разположени в предната авиобаза Риге, което трябваше да демонстрира, че типът може да се оперира и извън основната му база в Орланд.

Норвегия става третата европейска държава, която достига първоначално ниво на бойна готовност. Другите две са Италия (през ноември 2018 г.) и Великобритания (през януари 2019 г.).

Норвежките въоръжени сили две години правят вътрешни изпитания на F-35, за да са сигурни, че типа може да оперира в екстремните арктически условия на Северна Норвегия. Норвежките F-35A са и единствените снабдени със спирачни парашути.

Кралските норвежки ВВС разполагат с 22 броя F-35A, от които седем са в САЩ и се използват за обучение, а останалите 15 са разположени в страната. Първите норвежки F-35 бяха получени през ноември 2017 г.

Норвегия планира да разположи част от своите F-35 в Исландия, където да извърши мисия по „ер полисинг”. През тази есен Италия направи същото със своите F-35. Кралските норвежки ВВС планират да започнат изпълнение на мисията „ер полисинг” в страната с F-35 от 2022 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия и Испания слагат AESA радари на своите Eurofighter
Следваща публикация
Airbus предлага вариант на Eurofighter за РЕБ и подавяне на противниково ПВО
673 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия ще се опита да предоговори участието си в K-FX

Индонезия ще се опита да предоговори участието си в програмата K-FX/I-FX, която цели създаването на боен самолет от следващо поколение в партньорство в Южна Корея и местната компания KAI. Това съобщава Flightglobal.

Холандия купува още девет F-35

Холандското правителство обяви вчера, 8 октомври 2019 г., плановете си за покупката на още девет изтребителя от следващо поколение F-35A.

Полша започва да търси нови изтребители

Инспектората по въоръжението към полското МО е започнал проучване на вариантите за замяна на сега експлоатираните бойни самолети МиГ-29 и Су-22. Проектът за замяна на старите съветски машини е известен като „Harpia”.

Доставките на F-35 за Турция са блокирани

САЩ блокира всички бъдещи доставки на изтребителите от следващо поколение F-35 за Турция. Това стана, след като президентът Доналд Тръмп подписа военния бюджет на страната за финансовата 2019 г.

Меню