Премиерът Борисов обяви, че „градската десница” се е озлобила заради покупката на F-16

753 прочитания

Премиерът Бойко Борисов заяви, че т.нар. „градска десница” се е озлобила, тъй като правителството му купило изтребители F-16 от САЩ. Това заяви той днес, 7 ноември 2019 г., по време на националната работна среща на ГЕРБ, което се проведе в София.

„Кога те (т.нар. „градска десница” – бел. ред.) се озложиха най-много? Когато, въпреки цялото усилие на служебното правителство (на президента Радев – бел. ред.) и почти купиха Gripen-ите. Ние обърнахме и дадохме геостратегическото направление за първи път реално на България с купуването на новите F-16 Block 70, с които не само, че ставаме сила, а почват да ни броят по друг начин в НАТО. Това най ги вбеси”, каза министър-председателя.

Борисов се отдаде на дълга тирада пред новоизбраните кметове от ГЕРБ, както и политически съюзници на партията. Т.нар. „градска десница” беше сред основните мишени на гнева на премиера, който я обвини, че се е съюзила с БСП, тъй като произхожда от бившата БКП номенклатура.

Думите на премиера, обаче са меко казано абсурдни, дори без да се стига до тезата, че почти бил купен Gripen, защото именно функционери и приближени до партиите, които изграждат „Демократична България” бяха едни от най-яростните защитници на покупката на F-16.

Велизар Шаламанов, експерт в „Демократична България” в областта на отбраната и бивш служебен военен министър назначен от президента Плевнелиев, многократно озвучаваше тезата, че трябва да се купи точно F-16. Съби Събев, бивш кандидат за вицепрезидент излъчен от някогашния „Реформаторски блок” пък се превърна в говорител на всякакви тези около изтребителния проект.

Не е за пренебрегване, че неправителствената организация „Атлантически съвет на България” бе най-яростния привърженик на F-16 и многократно атакува опцията за покупката на Gripen, включително и с, меко казано, чисто пропагандни тези. В управителния съвет на организацията влизаха дейци от „градската десница”, като Димитрин Вичев, Трайчо Трайков и Съби Събев, а сред членовете имаше имена, като Асен Генов, Бетина Жотева, Бойко Станкушев, Валерия Кардашевска, Велизар Шаламанов, Даниел Митов, Манол Глишев, Пламен Даракчиев и доста други.

Борисов не за първи път атакува т.нар. „градска десница” по въпроса за F-16. На 31 юли 2019 г., когато премиерът похвали министрите си за успешно проведената сделка, той заяви, че не е получил никаква подкрепа от „нашите партньори в дясно”. Това предизвика бързата реакция на „Демократична България”, като един от лидерите ѝ, Атанас Атанасов, с право заяви, че обединението подкрепя сделката.

Тирадата на министър-председателя и лидер на ГЕРБ, обаче трябва да се разглежда най-вече в контекста на цялостната му атака срещу „Демократична България“, но вероятно той се опитва да препише и всички заслуги за осъществяването на сделката на собственото си име, което всъщност не е далеч от истината.

Свързани теми

Предишна публикация
Цветанов: Визата на Борисов е Белия дом е благодарение покупката на F-16
Следваща публикация
Откриха паметна плоча на полковник Васил Златаров
753 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Военно-политическата група няма да решава за новия изтребител

Военно-политическата група, която бе назначена от премиера Борисов в края на октомври, няма да взима решение за новия боен самолет, а само ще води преговори с потенциалните доставчици. Точният механизъм на решението, обаче продължава да е неясен. Това се чете от интервюто на заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, публикувано в броя от днес, 16 ноември 2018 г., на ведомствения вестник „Българска армия”.

Какво каза пред „Комисията „Gripen“ Тодор Тагарев

На сайта на Народното събрание бе качена стенограма от изслушването на бившия служебен министър на отбраната и бивш директор на Института по отбрана Тодор Тагарев пред временната комисия на Народното събрание, която проучва обстоятелствата около избора на нов боен самолет за ВВС. Изслушването се проведе на 27 юли 2017 г.

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню