Премиерът Борисов обяви, че „градската десница” се е озлобила заради покупката на F-16

755 прочитания

Премиерът Бойко Борисов заяви, че т.нар. „градска десница” се е озлобила, тъй като правителството му купило изтребители F-16 от САЩ. Това заяви той днес, 7 ноември 2019 г., по време на националната работна среща на ГЕРБ, което се проведе в София.

„Кога те (т.нар. „градска десница” – бел. ред.) се озложиха най-много? Когато, въпреки цялото усилие на служебното правителство (на президента Радев – бел. ред.) и почти купиха Gripen-ите. Ние обърнахме и дадохме геостратегическото направление за първи път реално на България с купуването на новите F-16 Block 70, с които не само, че ставаме сила, а почват да ни броят по друг начин в НАТО. Това най ги вбеси”, каза министър-председателя.

Борисов се отдаде на дълга тирада пред новоизбраните кметове от ГЕРБ, както и политически съюзници на партията. Т.нар. „градска десница” беше сред основните мишени на гнева на премиера, който я обвини, че се е съюзила с БСП, тъй като произхожда от бившата БКП номенклатура.

Думите на премиера, обаче са меко казано абсурдни, дори без да се стига до тезата, че почти бил купен Gripen, защото именно функционери и приближени до партиите, които изграждат „Демократична България” бяха едни от най-яростните защитници на покупката на F-16.

Велизар Шаламанов, експерт в „Демократична България” в областта на отбраната и бивш служебен военен министър назначен от президента Плевнелиев, многократно озвучаваше тезата, че трябва да се купи точно F-16. Съби Събев, бивш кандидат за вицепрезидент излъчен от някогашния „Реформаторски блок” пък се превърна в говорител на всякакви тези около изтребителния проект.

Не е за пренебрегване, че неправителствената организация „Атлантически съвет на България” бе най-яростния привърженик на F-16 и многократно атакува опцията за покупката на Gripen, включително и с, меко казано, чисто пропагандни тези. В управителния съвет на организацията влизаха дейци от „градската десница”, като Димитрин Вичев, Трайчо Трайков и Съби Събев, а сред членовете имаше имена, като Асен Генов, Бетина Жотева, Бойко Станкушев, Валерия Кардашевска, Велизар Шаламанов, Даниел Митов, Манол Глишев, Пламен Даракчиев и доста други.

Борисов не за първи път атакува т.нар. „градска десница” по въпроса за F-16. На 31 юли 2019 г., когато премиерът похвали министрите си за успешно проведената сделка, той заяви, че не е получил никаква подкрепа от „нашите партньори в дясно”. Това предизвика бързата реакция на „Демократична България”, като един от лидерите ѝ, Атанас Атанасов, с право заяви, че обединението подкрепя сделката.

Тирадата на министър-председателя и лидер на ГЕРБ, обаче трябва да се разглежда най-вече в контекста на цялостната му атака срещу „Демократична България“, но вероятно той се опитва да препише и всички заслуги за осъществяването на сделката на собственото си име, което всъщност не е далеч от истината.

Свързани теми

Предишна публикация
Цветанов: Визата на Борисов е Белия дом е благодарение покупката на F-16
Следваща публикация
Откриха паметна плоча на полковник Васил Златаров
755 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin се похвали, че новият завод за F-16 е почти готов

Новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина (на снимката), в който ще се възстанови производството на F-16 е вече почти завършен. Това се казва в съобщение на компанията до медиите, което бе разпространено днес, 14 февруари 2019 г.

Напрежение в словашкото правителство около покупката на F-16

Словашкото МО заяви, че е подписало споразумения за покупката на F-16, но часове по-късно премиерът на страната ги обяви за невалидни и това разпали сериозно напрежение в коалиционното правителство, което управлява Словакия.

Константин Попов очаква през март да се изпращат RFP за новия изтребител

Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, заяви, че очаква в рамките на март да бъде изпратено запитването за обвързващи оферти (RFP) за нови изтребители. Това каза той днес, 16 февруари 2018 г., в ефира на БНР.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Парламентът одобри преговорите за F-16

След ожесточен дебат и максимална мобилизация от страна на ГЕРБ, Народното събрание даде разрешение на правителството да води преговори за покупката на нови F-16, без да се съобразяват с ограниченията от Проекта за инвестиционен разход от миналата година. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че при преговорите за покупка на F-16 ще бъде направен опит за придържане към бюджета, но при запазване на бойните способности, които се искат. Той обаче не каза колко е този бюджет. Това каза той вчера, 5 май 2019 г., пред журналисти.

Меню