ОАЕ поиска да купи Chinook

544 прочитания

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на тежките транспортни вертолети CH-47F Chinook за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това се чете в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Арабската страна иска да купи 10 броя CH-47F, като очакваната стойност на сделката е $830,3 млн.

За последните две години, това е 10-тото разрешение за експорт на военна техника за ОАЕ, като общата стойност на разрешенията до момента надвърлят $10 млрд.

Освен 10-те вертолета се иска доставката и на шест резервни двигателя T55-GA-714A, четири резервни навигационни системи, 20 бордни картечници M134D-H и още толкова бордни картечници M240H. Поръчва се и съпътстващи оборудване, логистика и услуги.

Въоръжените сили на ОАЕ и в момента разполагат с тежки вертолети CH-47, част от които са купени втора ръка от Либия през 2003 г.

CH-47F е най-новото развитие на Chinook. Вариантът е поръчан още от САЩ, Холандия, Канада, Великобритания, Австралия, Индия и Сингапур, а други страни, като например Испания доработват по-старите си варианти до стандарта F.

Свързани теми

Предишна публикация
Руските ВКС получиха десет броя Су-35
Следваща публикация
Германия и Испания слагат AESA радари на своите Eurofighter
544 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция може да спре експлоатацията на NH90

Шведският министър на отбраната Петер Хулквист е заявил за Шведското национално радио, че ако парламентът на страната не оптусне още средства за експлоатация на вертолетите HKP-14 (местното название на NH90) полетите с част от тях ще бъдат прекратени.

Украйна показа първите си H225

Украйна показа своите първи вертолети Airbus Helicopters H225, които са предназначени за вътрешното министерство на страната.

Норвежките ВВС счупиха чисто нов вертолет

Чисто новият спасителен вертолет AW101, който Кралските норвежки ВВС получиха преди седмица, е аварирал по време на наземни изпитания провели се днес, 24 ноември 2017 г. Няма пострадали.

Латвия поръча четири UH-60

Латвия е подписала договор за доставка на четири транспортни вертолети UH-60M Black Hawk за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Меню