ОАЕ поиска да купи Chinook

543 прочитания

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на тежките транспортни вертолети CH-47F Chinook за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това се чете в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Арабската страна иска да купи 10 броя CH-47F, като очакваната стойност на сделката е $830,3 млн.

За последните две години, това е 10-тото разрешение за експорт на военна техника за ОАЕ, като общата стойност на разрешенията до момента надвърлят $10 млрд.

Освен 10-те вертолета се иска доставката и на шест резервни двигателя T55-GA-714A, четири резервни навигационни системи, 20 бордни картечници M134D-H и още толкова бордни картечници M240H. Поръчва се и съпътстващи оборудване, логистика и услуги.

Въоръжените сили на ОАЕ и в момента разполагат с тежки вертолети CH-47, част от които са купени втора ръка от Либия през 2003 г.

CH-47F е най-новото развитие на Chinook. Вариантът е поръчан още от САЩ, Холандия, Канада, Великобритания, Австралия, Индия и Сингапур, а други страни, като например Испания доработват по-старите си варианти до стандарта F.

Свързани теми

Предишна публикация
Руските ВКС получиха десет броя Су-35
Следваща публикация
Германия и Испания слагат AESA радари на своите Eurofighter
543 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поръчали модернизация на своя флот от многоцелеви изтребители Mirage 2000-9. Това са съобщили от френския производител Dassault, цитирани от Defense News.

Меню