В Уганда отбелязаха дипломирането на нов пилотски випуск

1K прочитания

18 нови военни пилоти се дипломираха във ВВС на Уганда, като страната демонстрира нараснали възможности за обучение на пилотски състав, което става с помощта на българската компания „Йотов и син”. Това съобщава южноафриканския сайт defenceWeb.

Угандийският президент Йовери Мусевени, който също така е и върховен главнокомандващ на страната, е посетил угандийкста авиобаза Гули на 6 ноември, където е присъствал на дипломирането на 18 пилота и 20 техника, които се обучават в страната по програма стартирала през 2011 г. През юли 2016 г. се дипломира първите 34 пилоти и техници.


В рамките на церемонията бяха направени и демонстрационни полети с витловите самолети Cessna 172 и реактивните L-39, които се използват за обучение в африканската страна. Компанията „Йотов и син” твърди, че експлоатира в Уганда общо 10 броя L-39, от които два са от версията ZO, a останалите са ZA.

Новообучените пилоти преминават основно на тежкия двудвигателен изтребител Су-30МК2, който се експлоатира от Уганда.

По време на церемонията бе открит и нов учебен център, който включва симулатор. Центърът е предоставен от българската компания „Йотов и син”, която в последните години осигурява цялостно решение за учебните нужди на Уганда, включително поддръжка за наличните самолети, учебни планове, инструкторски състав и други. Открита бе и нова навигационна система VOR/DME.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият сериен Су-57 е почти готов
Следваща публикация
Руските ВКС получиха десет броя Су-35
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Задава ли се криза с L-39?

Провалени и влачещите се обществени поръчки, обжалвания в КЗК, съдебни дела, промени в компанията производител…

Премиерът обеща възстановяване на ВВВУ до 6 май

Премиерът Бойко Борисов обеща Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) в Долна Митрополия да бъде възстановено до 6 май 2019 г. Това каза той днес, 2 април, при посещението си в Долна Митрополия.

Стартира производството на T-7A

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от…
Меню