Първият сериен Су-57 е почти готов

1K прочитания

Първият сериен изтребител от следващо поколение Су-57 е почти готов. Това съобщи заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко, цитиран от ТАСС.

„Първият сериен самолет Су-57 е практически готов за предаване на войските. До края на годината ще бъде доставен на ВКС. В следващата година ще получим още един такъв сериен самолет, а след това започваме по-крупното производство”, разяснява Криворучко.

Заместник-министърът е бил на посещение в самолетостроителния завод в Комсомолск на Амур „Юрий Гагарин“, където в момента върви сглобяването на първия сериен Су-57. Машината има сериен номер 51001 и вече е получил борден номер 01 син.

На 22 август 2018 г. по време на изложението „Армия” бе подписан договор между руското МО и „Сухой” за доставката на два серийни изтребителя Су-57 (машините ще са известни още и като Т-50С-1 и Т-50С-2). Те ще бъдат задвижвани с двигатели от т.нар. „първи етап” („Изделие 117“). Те трябва да се доставят през 2019 и 2020 г. Строящите се в момента изтребители са от този договор.

Междувременно, на 27 юни 2019 г. по време на тазгодишното издание на „Армия” бе подписан нов договор между МО на Руската федерация и компанията „Сухой”, но този път за 76 серийни Су-57. Срокът за изпълнение на договора е 2027 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно
Следваща публикация
В Уганда отбелязаха дипломирането на нов пилотски випуск
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Предизвестен инцидент

На 26 април 2012 г. сутринта при излитане за полет в рамките на българско-американското учение „Тракийска звезда 2012” се разби двуместен учебно-тренировъчен изтребител МиГ-29УБ. Какво, как и защо се случи в тази априлска сутрин? На тези въпроси се опитва да отговори Красимир ГРОЗЕВ.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 45 (май 2012 г.)  

Меню