Перуанската полиция купува Ан-178

662 прочитания

Украинската държавна компания „Спецтехноэкспорт” подписа днес, 11 ноември 2019 г., договор с Министерство на вътрешните работи на Перу за доставката на един военно-транспортен самолет Ан-178.

Не се съобщават детайли по договора, като например неговата стойност и срока му за изпълнение. В официалното прессъобщение се казва само, че самолетът ще се използва за замяна на сега експлоатираните на Националната полиция на Перу военно-транспортни самолети Ан-32Б.

Самолетът ще се използва за широк кръг задачи, включително транспорт на товари и персонал, десантни операции и операции по търсене и спасяване.

Според публикации в украинските медии, Ан-178 е спечелил своеобразен конкурс срещу турбовитловите опции C-27J Spartan и C-295M. Няма обаче потвърждение на тази информация.

Националната полиция на Перу в момента използва четири броя Ан-32Б.

Ан-178, който полетя за първи път през май 2015 г., е част от семейството на Ан-148. Конструкцията му се базира на удължения Ан-158, като в задната част е поставена товарна рампа. Полезният товар на самолета ще достига 18 тона. Далечината на полет ще е 5500 km, при максимална скорост от 825 km/h. Машината се задвижва от два реактивни двигателя Д-436-148ФМ.

Ан-178 е предназначен за военни и цивилни клиенти, като основния му пазар са авиокомпании и въздушни армии, които днес експлоатират Ан-12. От „Антонов” оценяват, че до 2032 г. ще продадат 200 броя от този модел.

Не е кристално ясно колко са твърдите поръчки за Ан-178 в момента. Азербайджанската карго авиокомпания Silk Way Airlines има поръчка за 10 самолета, през това лято украинското МВР поръча 13 самолета и има индикации, че ВВС на Ирак са заявили един самолет. Отделно има подписани меморандуми за разбирателство с още няколко клиента.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай вероятно модернизира своите J-11B
Следваща публикация
Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно
662 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа с индийски Ан-32

Военно-транспортен самолет Ан-32 от състава на индийските ВВС катастрофира днес, 3 юни 2019 г. в източния индийски щат Аруначал Прадеш. При инцидента са загинали всички 13 души намиращи се на борда на машината.

Ан-225 – самотният гигант

Десетилетия след първия си полет Ан-225 продължава да носи титлата най-голям самолет (поне що се отнася до максималната излетна маса, максималния полезен товар и дължината на машината). Гигантът, обаче продължава да съществува само в един, единствен екземпляр и изглежда, че това няма изгледи да се промени, тъй като търговския интерес към машината е твърде ограничен.

Меню