Ил-112В ще полети отново догодина

696 прочитания

Двудвигателният турбовитлов военно-транспортен самолет Ил-112В ще възобнови летателните си изпитания догодина. Това са съобщили от „Илюшин” за ТАСС.

„Следващата година в експлоатация ще бъде въведен целия летищен комплекс, тогава и се планира да се продължи с летателните изпитания на самолета”, се казва в съобщението.

Ил-112В извърши първия си полет на 30 март 2019 г., като от тогава прототипът не е летял. Още тогава бе неофициално известно, че самолетът ще има нужда от серийно преконструиране за да може да отговори на зададените характеристики. Преди малко повече от месец, руският военен министър Сергей Шойгу призна за проблемите с Ил-112В, включително и това, че самолетът е твърде утежнен, което ще наложи преработката му.

Първият и единствен прототип на Ил-112В в момента се намира в авиационния завод във Воронеж, където преминава през въпросната програма за преработка, едва след което ще може да продължат изпитанията му.

Ил-112 се разработва от 90-те години на миналия век най-вече като заместник на Ан-24/26. През 2004 г. конструкцията е избрана за да бъде новия тактически транспортен самолет за руската военна авиация, но липсата на финанси не позволяват фактическото стартиране на работата. За кратко Русия смята да използва Ан-140 за тези роли, но след разрива на отношенията с Украйна, през декември 2014 г. е получено финансиране за проекта. Тогава се планираше първият полет да стане факт през 2016 г., но в последствие този срок бе многократно отлаган.

Ил-112В има полезен товар от около 5 тона и има максимална излетна маса от 21 тона. Далечината на полет с 3,5 тона товар е 2400 km, а всеки от двата ТВ7-117СТ, които го задвижват, има максимална мощност от 3000 hp.

Руските въоръжени сили смятат да поръчат около 50 – 60 подобни машини за замяна на Ан-24/26. Планира се разработката и на цивилна версия означена като Ил-112Т.

Свързани теми

Предишна публикация
Беларус получи първите два Су-30СМ
Следваща публикация
Китай вероятно модернизира своите J-11B
696 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-35 стреля с Р-37М

Кадри с изстрелването на далекобойната ракета Р-37М от изтребител Су-35 се появиха в официален клип…

Руски Ан-26 катастрофира в Сирия

Руски военно-транспортен самолет Ан-26 катастрофира при заход за кацане в авиобаза Хмеймим, Сирия. По официални данни са загинали всички 32-ма намиращи се на борда на машината.

Роствертол – поглед на живо

„Роствертол” – най-големият производител на вертолети в Русия се радваше на добри години през последното десетилетие. Това стана възможно благодарение на големите поръчки на руското руското военно министерство и силните продажби в чужбина.

Ил-112 изпълни нов полет

Две години след дебютния си полет, преработения прототип на военно-транспортния самолет Ил-112В, полетя отново. Това…
Меню