Китай вероятно модернизира своите J-11B

710 прочитания

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.

Според изданието, най-вероятно се касае за подмяна на импулсно-доплеровите радари на J-11B с такива с електронна фазирана антенна решетка (AESA). Основание за тези предположения са кадри показани по китайския държавен телевизионен канал CCTV, на които се виждат J-11B с нов радиопрозрачен обтекал в светло сив цвят, който ясно се отличава от стандартния черен (на снимката горе).

Подозренията се засилват и от публикация в друга държавна китайска медия – сайтът Global Times, който публикува материал по тази тема. В него се цитира главният редактор на китайското списание Aerospace Knowledge, който директно заявява, че най-вероятно се касае за поставяне на AESA радар на старите J-11B.

Това е доста стандартен начин, по който Китай заявява новите си военни способности – чрез, уж случайни, кадри по официалните си телевизионни канали, последвани от коментари на външни анализатори, отново в държавни медии.

Global Times лансират и названието на този вариант – J-11BG, както и съобщава, че новият вариант носи ракетата за далечен въздушен бой PL-15, чиято далечина на полет надхвърля максималната далечина на откриване на противников изтребител, при стария радар на J-11B.

Смята се, че PL-15 може да достига цели на отдалечение от 150 km., докато радара на класическия Су-27 открива противников изтребител на далечина от около 100 – 120 km.

J-11B е развитие на лицензното копие на Су-27СК, което Китай произвеждаше под името J-11A. Изтребителят до голяма степен повтаря руския изтребител, но с компоненти, системи, агрегати и въоръжение изцяло китайско производство. Смята се, че са сглобени около 150 – 160 самолета от този тип, които служат, както в китайските ВВС, така и във флотската авиация на страната.

Свързани теми

Предишна публикация
Ил-112В ще полети отново догодина
Следваща публикация
Перуанската полиция купува Ан-178
710 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

alt

Авиацията и Яно

Красимир ГРОЗЕВ се срещна с вече пенсиониралия се български пилот Янко „Яно” Янков, за да си поговори с него за живота, летенето и всичко останало. Кариерата ми на журналист, пишещ за авиация, ме е срещала със стотици истински хора, които изграждат българските ВВС днес. Без да искам да слагам каквато и да е градация между тях, трябва да отбележа, че пленителният авиационен ентусиазъм, който винаги е струил от капитан Янко Янков, или както всички го знаят – Яно, е бил нещо, с което той винаги се е отличавал. За седем години от нашето познанство станах свидетел, как той уверено и заслужено извървя пътя от новоприучен на МиГ-29 пилот през 2004 г. до един от най-опитните авиатори в Граф Игнатиево, който дори в последната година от кариерата си беше инструктор на съвсем млади пилоти, които тепърва се приучват на изтребителя. Разбира се, пилотската, а и житейската история на Яно е много по-дълга и показва, че ако човек наистина силно желае нещо и полага всички усилия да го постигне, със сигурност ще успее. Точно за това в следващите няколко страници ще разкажем за Яно и се надяваме, че историята му ще вдъхнови и следващото поколение български авиатори.

Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта три възможни сценария за развитие на проекта за покупка на нов изтребител след края на работата на т.нар. „Комисия „Gripen”. Това той направи днес, 17 септември 2017 г.” в интервю по телевизия „Канал 3”.

Австрия загуби делото за Eurofighter

Австрийското правителство е загубило делото за финансови компенсации за покупката на Eurofighter. Това съобщава австрийската…

Австрийският парламент не намери данни за корупция по сделката с Eurofighter

Комисия към австрийския парламент е стигнала до заключение, че няма данни за корупция при сделката за покупка на изтребителите Eurofighter. Това се казва в окончателния доклад на комисията, който е цитиран от Reuters.

Меню