Китай вероятно модернизира своите J-11B

710 прочитания

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.

Според изданието, най-вероятно се касае за подмяна на импулсно-доплеровите радари на J-11B с такива с електронна фазирана антенна решетка (AESA). Основание за тези предположения са кадри показани по китайския държавен телевизионен канал CCTV, на които се виждат J-11B с нов радиопрозрачен обтекал в светло сив цвят, който ясно се отличава от стандартния черен (на снимката горе).

Подозренията се засилват и от публикация в друга държавна китайска медия – сайтът Global Times, който публикува материал по тази тема. В него се цитира главният редактор на китайското списание Aerospace Knowledge, който директно заявява, че най-вероятно се касае за поставяне на AESA радар на старите J-11B.

Това е доста стандартен начин, по който Китай заявява новите си военни способности – чрез, уж случайни, кадри по официалните си телевизионни канали, последвани от коментари на външни анализатори, отново в държавни медии.

Global Times лансират и названието на този вариант – J-11BG, както и съобщава, че новият вариант носи ракетата за далечен въздушен бой PL-15, чиято далечина на полет надхвърля максималната далечина на откриване на противников изтребител, при стария радар на J-11B.

Смята се, че PL-15 може да достига цели на отдалечение от 150 km., докато радара на класическия Су-27 открива противников изтребител на далечина от около 100 – 120 km.

J-11B е развитие на лицензното копие на Су-27СК, което Китай произвеждаше под името J-11A. Изтребителят до голяма степен повтаря руския изтребител, но с компоненти, системи, агрегати и въоръжение изцяло китайско производство. Смята се, че са сглобени около 150 – 160 самолета от този тип, които служат, както в китайските ВВС, така и във флотската авиация на страната.

Свързани теми

Предишна публикация
Ил-112В ще полети отново догодина
Следваща публикация
Перуанската полиция купува Ан-178
710 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Швейцария избра F-35

Федералният съвет на Швейцария обяви, че страната ще купи 36 броя изтребителя F-35A, но решението…
Меню