Чехия се готви да подпише за UH-1Y и AH-1Z

807 прочитания

Чехия се готви да подпише договор за покупката на осем транспортно-бойни вертолети UH-1Y Venom и четири щурмови AH-1Z Viper. Това се казва в съобщение на чешкото МО, публикувано вчера, 12 ноември 2019 г.

Чешкото МО е информирало правителството на страната, че е готово да подпише договор с правителството на САЩ за покупката на 12-те вертолета. Стойността на договора ще е 14,6 млрд. чешки крони (1,12 млрд. лева).

В сделката се включва не само покупката на самите вертолети, но и въоръжение, вертолетообслужваща техника, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

Според чешкото МО, всички 12 вертолета ще бъдат доставени до края на 2023 г.

Машините ще се използват за замяна на сега експлоатираните щурмови вертолети от семейството на Ми-24. Има вероятност в бъдеще поръчката да нарасне, тъй като бройката се смята а недостатъчна.

Чехия иска да подмени своите Ми-24 още от 2011 г., като в последствие изкристализира концепцията за покупка на въоръжен транспортен вертолет. През 2017 г. процесът бе сведен до избор между UH-1Y и въоръжен AW139, но до финално решение не се стига. В началото на тази година правителството на чешкия премиер Андрей Бабиш реши да рестартира процеса, но само с американски вертолети и при по-голям бюджет от 12 млрд. чешки крони.

В крайна сметка Чехия избираше между въоръжени UH-60M предлагани от Sikorsky и комбинация между UH-1Y и AH-1Z от Bell. Финалният договор, обаче надхвърля с 2,6 млрд. чешки крони (200 млн. лева) отделения бюджет, а италианската компания Leonardo, която при предишния конкурс достигна до финала със своя въоръжен AW139 до последно твърдеше, че може да изпълни всички изисквания на чешкото МО, но на цена от само 8 млрд. чешки крони (610 млн. лева).

Чехия ще стане първият експортен клиент на UH-1Y и третият експортен клиент за щурмовия AH-1Z след Бахрейн и Пакистан.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35
Следваща публикация
Беларус получи първите два Су-30СМ
807 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония търси нов боен вертолет

Япония е започнала процес по избор на нов боен вертолет, който да замести сега използваните щурмови машини AH-1S. Страната вече е изпратила запитване за информация (RFI).

Airbus Helicopters с влошени резултати за 2017 г.

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters отбелязва влошени резултати при доставките и събраните поръчки за 2017 г. в сравнение с 2016 г. Това стана ясно след като днес, 22 януари 2018 г., компанията представи своите годишни резултати.

Швеция може да спре експлоатацията на NH90

Шведският министър на отбраната Петер Хулквист е заявил за Шведското национално радио, че ако парламентът на страната не оптусне още средства за експлоатация на вертолетите HKP-14 (местното название на NH90) полетите с част от тях ще бъдат прекратени.

Меню