Airbus Helicopters изпита в полет безпилотен вертолет

519 прочитания

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters тества за първи път в полет безпилотния вертолет VSR700. Това съобщава Flightglobal.

Изпитанията са в рамките на договор с френските ВМС. Полетът е бил изпълнен на 8 ноември 2019 г. край Екс ун Прованс, в южната част на Франция. По време на целия полет апаратът е бил привързан с въже, а изпитанията са траели около 10 минути.

От Airbus Helicopters съобщават, че ще последват полети без въже, след които параметрите на полета ще бъдат разширени сериозно. Планира се към 2021 г. апаратът да бъде качен на борда на кораб и тестван в открито море.

VSR700 се базира на лекия еднодвигателен двуместен вертолет Cabri G2 и има излетна маса от около 700 kg. Безпилотният апарат обаче има изцяло нова система за управление, което позволява напълно автономни операции. Той има и оборудване за мисията, както и аеродинамични подобрения.

Очаква се в перспектива VSR700 да бъде снабден с дизелов двигател, който да осигури продължителност на полета от 10 часа.

Концепцията на Airbus Helicopters е че VSR700 ще може да допълва пилотируемите вертолети по време на палубни операции, като безпилотникът ще поема по-продължителните и монотонни задачи, което ще позволи пилотируемите апарати да се съсредоточат в по-сложни мисии.

Свързани теми

Предишна публикация
В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ
Следваща публикация
Rafale ще бъде развиван до 2070 г.
519 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия поръчва още 10 Ка-31

Индия поръчва още 10 вертолета за далечно радиолокационно откриване Ка-31. Това решение е било взето в началото на месеца и за него съобщава Jane’s.

Испания за сега няма да купува F-35

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

Меню