Правителството планира да вложи още 300 млн. в придобиването на F-16

2K прочитания

Още 300 млн. лева ще бъдат вложени около придобиването на новия изтребител в рамките на следващите три години. Това става ясно от обсъждането на военния бюджет в Комисията по отбрана в Народното събрание.

Разходите за отбрана за 2020 г. бяха представени пред Комисията по отбрана на 7 ноември 2019 г. от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Величков съобщава, че са предвидени 100 млн. лева „за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет”. Парите щели да дойдат от централния бюджет.

По-нататък Величков представя Средносрочната бюджетна прогноза, която покрива 2021 и 2022 г. И в тези години се планира да има отпуснати от централния бюджет разходи за отбрана, сред които ще са и такива по придобиването на новия изтребител.

„На второ място (в приоритетите при харченето на парите за отбрана от централния бюджет – бел. ред.), изпълнение на международни договори във връзка с придобиването на нов тип боен самолет, включително транспорт и застраховки, и за изграждане на интегрираната система и инфраструктура, която ще позволи да се усвоява и да се експлоатира новият тип боен самолет.”, разяснява заместник-министър Величков.

Величков получава уточняващ въпрос по темата за допълнителните разходи по придобиването на новия изтребител от депутата Пламен Манушев (бивш командващ на ВМС, сега депутат от ГЕРБ), който се интересува защо точно догодина ще се влага в инфраструктура, когато самолетите ще дойдат след няколко години.

„Господин Адмирал, конкретно на втория въпрос, свързан със средствата, които са необходими за изграждане на инфраструктура, за да може да бъде експлоатиран и усвояван новият тип боен самолет. Средствата, които планираме са 100 млн. за 2020 г., плюс още два пъти по 100 в Средносрочната актуализирана прогноза за 2021 г. и 2022 г.

Какво включва като обхват? Това е преди всичко модифициране, ремонт на авиобазата на летището с всичките рульожки, които са необходими за експлоатацията на новия тип боен самолет. Включва също така и изграждането на хангарите, които следва да приютят новите самолети, както и необходимата инфраструктура към тези хангари. Включва също така и наземно оборудване, необходимо за експлоатацията на самолетите”, разяснява заместник-министър Величков.

След това Величков уточнява, че България ще се опита да издейства част от инфраструктурните разходи да се поемат от НАТО, в рамките на програмата ѝ за инвестиция, но дали това ще е въобще възможно и за какви суми ще става въпрос, щяло да стане ясно догодина.

След това депутатът Манушев отговаря, че в базите в САЩ се правели и голф игрища, на което председателят на комисията Константин Попов отговаря на шега, че се издавали плановете пред финансовото министерство.

Така според заместник-министъра на отбраната между 2020 и 2022 г. България залага да похарчи още 300 млн. лева по придобиването на осемте F-16. Разходите ще са за инфраструктура, транспорт на закупеното оборудване от САЩ и наземно оборудване.

Темата за допълнителните разходи около придобиването на F-16 бе горещо обсъждана около финализирането на сделката. Когато на 24 юли 2019 г. президентът Румен Радев наложи вето върху сделката, той изтъкна сред аргументите си наличието на „скрити и неуточнени разходи” по придобиването на изтребителите, които щели да излизат по сделката.

„Освен това, няма никакви скрити задължения, които следват след подписването на договора. Няма никакви други допълнителни договори, които трябва да се подписват до получаването на самолетите”, отговори военният министър Красимир Каракачанов още в същия ден.

Фактът, че на България предстоят сериозни разходи по инфраструктурата, която осигурява експлоатацията на F-16 у нас, бе ясен, като дори министър Каракачанов призна за него, но не влезе в детайли колко ще струва това.

Както АЕРО писа, българските ВВС са направили вече първоначална оценка за инфраструктурните разходи в авиобаза Граф Игнатиево, които са показали, че трябва да се вложат около 200 млн. лева в строителство. Около половината от тези разходи са свързани със специфична за F-16 инфраструктура, а останалите са за общи ремонти по авиобазата, както и разходи за носенето на бойното дежурство от друго летище, докато върви ремонта.

В началото на октомври словашкото правителство отпусна €55,38 млн. за модернизация на авиобазата в Слияч, във връзка с предстоящата експлоатация на F-16.

Ако приемем, че оценките на ВВС са били точни, то МО планира да вложи още около 100 млн. лева за транспорт на закупеното оборудване и наземно оборудване. Според собствените оценки на МО, разписани в отговорите на военното ведомство на въпроси от Президентството, транспортът ще е на стойност около $20 – 30 млн. (36 – 53 млн. лева). Така явно останалите пари ще отидат за някакво допълнително наземно оборудване.

Припомняме, че на 12 август МО преведе сумата от $1,2 млрд. (2,1 млрд. лева) за придобиването на осем броя F-16C/D Block 70. Първоначалният бюджет на сделката бе 1,5 млрд. лева.

Стенограмата от заседанието на Комисията по отбрана може да се прочете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Rafale ще бъде развиван до 2070 г.
Следваща публикация
Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Посещението в САЩ за новия изтребител, породи критики от президента и оправдания от МО

Предстоящото посещение в САЩ за група водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, в рамките на което ще се обсъжда покупката на новия изтребител, породи критики от страна на президента Румен Радев и оправдания от страна на военното ведомство.

Смесени сигнали от поредното заседание на „Комисията „Gripen”

Смесени сигнали дойдоха от „Комисията „Gripen” след поредното ѝ заседание, което се състоя днес, 14 септември 2017 г. Прехвърчаха обвинения за неправомерно изключване на F-16 от състезанието, наличието на секретни оферти за нови изтребители и пълна неяснота за това, какво следва в процеса за избор на нов изтребител.

Задава ли се криза с L-39?

Провалени и влачещите се обществени поръчки, обжалвания в КЗК, съдебни дела, промени в компанията производител…

Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

Меню