Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

866 прочитания

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

Планът за развитие на Rafale е бил представен от генерал-майор Фредерик Парисо, заместник-началник на щаба на френските ВВС, в рамките на презентация по време на конференция проведена в Берлин на 13 ноември 2019 г.

Според генерал Парисо, в момента се планират още четири големи ъпгрейда, след настоящия F3R, което ще позволи на Франция да експлоатира своите Rafale още дълги години, включително и след приемането на въоръжение на изтребителя NFG, който ще се създаде в рамките на програмата FCAS.

Настоящият стандарт F3R, включва сериозни софтуерни и хардуерни подобрения по изтребителя, включително интеграция на ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor, модулните управляеми боеприпаси за удари по земни цели AASM, радарът RBE2 с AESA антена, новият целеуказващ контейнер Thales TALIOS, система за избягване на сблъсък със земята Auto-GCAS, подобрения в системата за дозареждане във въздуха и в системата за самозащита Spectra.

Следващият ъпдейт F4 ще се появи след 2023 г. и планира да подобри още работата на радара Thales RBE2, контейнера TALIOS и да интегрира контейнера за разузнаване Reco NG. Ще има подобрения по системата за комуникация, нашлемната система за целеуказване и изобразяване, подобрения по двигателите, интеграция на новата ракета Mica NG и боеприпаси AASM с маса 1000 kg. Изтребителят ще получи система за сателитна комуникация, както и нова система за самодиагностика.

Ъпдейтът F5 ще се появи след 2030 г. и ще включва интеграция на ново перспективно въоръжение, подобрена система за комуникация и обмен на данни, подобрения във възможностите за нанасяне на ядрен удар, интеграция на изкуствен интелект и мерки за удължаване на жизнения цикъл.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters изпита в полет безпилотен вертолет
Следваща публикация
Финансовата гвардия на Италия получи първия AW169
866 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Кувейт ще финализира сделката за Super Hornet

Кувейтското правителство е информирало САЩ, че има готовност да финализира сделката за придобиване на многоцелеви изтребители F/A-18E/F Super Hornets. Това съобщава местният вестник Al Rai.

Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

Унгария купува още четири Gripen

Унгария купува още четири многоцелеви изтребителя Gripen C и удължава експлоатацията на типа до поне…
Меню