Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

864 прочитания

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

Планът за развитие на Rafale е бил представен от генерал-майор Фредерик Парисо, заместник-началник на щаба на френските ВВС, в рамките на презентация по време на конференция проведена в Берлин на 13 ноември 2019 г.

Според генерал Парисо, в момента се планират още четири големи ъпгрейда, след настоящия F3R, което ще позволи на Франция да експлоатира своите Rafale още дълги години, включително и след приемането на въоръжение на изтребителя NFG, който ще се създаде в рамките на програмата FCAS.

Настоящият стандарт F3R, включва сериозни софтуерни и хардуерни подобрения по изтребителя, включително интеграция на ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor, модулните управляеми боеприпаси за удари по земни цели AASM, радарът RBE2 с AESA антена, новият целеуказващ контейнер Thales TALIOS, система за избягване на сблъсък със земята Auto-GCAS, подобрения в системата за дозареждане във въздуха и в системата за самозащита Spectra.

Следващият ъпдейт F4 ще се появи след 2023 г. и планира да подобри още работата на радара Thales RBE2, контейнера TALIOS и да интегрира контейнера за разузнаване Reco NG. Ще има подобрения по системата за комуникация, нашлемната система за целеуказване и изобразяване, подобрения по двигателите, интеграция на новата ракета Mica NG и боеприпаси AASM с маса 1000 kg. Изтребителят ще получи система за сателитна комуникация, както и нова система за самодиагностика.

Ъпдейтът F5 ще се появи след 2030 г. и ще включва интеграция на ново перспективно въоръжение, подобрена система за комуникация и обмен на данни, подобрения във възможностите за нанасяне на ядрен удар, интеграция на изкуствен интелект и мерки за удължаване на жизнения цикъл.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters изпита в полет безпилотен вертолет
Следваща публикация
Финансовата гвардия на Италия получи първия AW169
864 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Все още не могат да открият японския F-35A

Точното място, където е потънал японския изтребител F-35A продължава да остава мистерия, въпреки че той се издирва от Япония и САЩ вече седмица. Това съобщава AP.

Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29

Бившият президент Росен Плевнелиев също ще бъде свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ-29. Той бе призован за дневшното заседание, но се оказа в чужбина и разпитът му бе отложен за следващия път.

Меню