След инцидент с правителствения Falcon 2000 се заговори за нов самолет за АО28

1K прочитания

След неособено сериозен инцидент с правителствения самолет Falcon 2000 (LZ-OOI), който стана днес, 15 ноември 2019 г., открито се заговори за придобиването на нов самолет за правителствения „Авиоотряд 28”.

Инцидентът се е разиграл малко преди 11,00 часа местно време, докато правителствения Falcon 2000, с премиера Борисов на борда, се е приготвял за кацане на летище София. Според официалното съобщение на правителствената информационна служба се касае отказ на „навигационната система”, докато самолетът се е опитвал да кацне „в мъгла и при условия на силна турбуленция”.

Самолетът е извършил втори заход и е успял да се приземи „в ръчен режим и водена с команди от Ръководството на въздушното движение.”

Какво в действителност се е случило?

Касае се за отказ на системата за инструментално кацане ILS, която води самолета по глисадата за кацане. Отказ, който определено може да бъде сериозен, но в никакъв случай не е фатален, особено като се има предвид, че действието се развива в светлата част на деня и екипажът е разбрал, че има проблем със системата, докато се е намирал на достатъчна дистанция от летището, което му е дало достатъчно време за взимане на адекватно решение.

Справка за метеорологичните условия на летище София в 11,00 часа днес показва, че вятърът е бил лек (5,5 km/h), хоризонталната видимост е била 6000 m и е имало ниска облачност с долна граница от 150 m.

АЕРО разговаря трима опитни пилоти от гражданската авиация по повод инцидента. И тримата определиха случая като неприятен, но далеч от това да е имало истинска опасност за намиращите се на борда, особено предвид, че въобще не е обявявана аварийна ситуация в полет. Метеорологичните условия са позволявали извършване визуален заход за кацане, който допълнително се е улеснявал от факта, че екипажът е кацал на домашното си летище.

Не е ясно и дали случилото се ще бъде класифицирано от разследващите органи, като „инцидент“ или като доста по-лекото „събитие имащи отношение към безопасността, но без да са инциденти“. Полетите с правителствения Falcon 2000 са спрени.

Случката, обаче бе сериозно раздухана от повечето медии в страната, особено когато микрофона бе даден на шефът на правителствения „Авиоотряд 28” Тодор Коджейков (между 2012 и 2014 г. началник на НСО, след напускането си там е назначен за шеф на АО28), който определи случилото се, като „високорисково”.

Коджейков също директно отвори дума за закупуването на нов самолет за правителствения отряд.

„Старата апаратура си показва своите дефекти, има поне три инцидента преди това. Може би е време да се тръгне за закупуването на нов самолет”, заяви шефът на отряда и се застрахова, че говори не от името на правителство, а от лично име.

Правителственият Falcon 2000 е договорен през 1999 г. и реално доставен през 2001 г. Машината има на борда си оборудване за тестване на аеронавигационните средства в България и преди 20 г. реално бе платена от РВД. Самолетът определено не е на преклонна възраст и с него не е имало наистина тежки инциденти, като леките технически проблеми, обикновено се раздухват от родните медии, тъй като често с него лети премиерът Борисов.

Falcon 2000 все още се произвежда, като каталожната цена, в зависимост от изпълнението, се колебае между $30 и 45 млн. Подобни са цените и на другите бизнесджетове от подобен клас, като например Challenger 650, Legacy 600 или Gulfstream G280. Трябва да се отбележи, че бърза замяна на наличния Falcon 2000 е невъзможна, тъй като за подобни самолети се чака една или две години, докато бъдат произведени. Съществува опция да се търси покупката на употребяван бизнесджет от подобен клас.

Свързани теми

Предишна публикация
ВМС получиха употребяван вертолет AS 365N3+
Следваща публикация
Правителството планира да вложи още 300 млн. в придобиването на F-16
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството отпусна почти 1 млн. за поддръжка на A319 от състава на АО28

Кабинетът отпусна 991 28 лева на Министерството на транспорта за нуждите на Авиоотряд 28 (АО28), свързани с покриване на разходи по извършване на базово техническо обслужване на самолет Airbus A319.

Франция ще купи три нови самолета за РЕБ

Френските ВВС ще приемат на въоръжение три нови самолет предназначени за радиоелектронна борба и радиотехническо разузнаване в рамките на програмата Epicure. Това обявиха от френското МО.

Чехия пенсионира своите Як-40

Чешките ВВС пенсионираха последните два реактивни самолета Як-40. Церемонията за това стана вчера, 2 септември…

Бившият LZ-BTZ се появи в Казахстан

Бившият правителствен самолет Ту-154М (LZ-BTZ) се появи в Казахстан. Това се вижда от фотография публикувана от руския сайт russianplanes.net.

Меню