В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ

889 прочитания

В рамките на програмата на ЕС за Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO) ще бъде създадена въздушна система за радиоелектронна борба (РЕБ). Това бе съобщено на 12 ноември 2019 г.

Според съобщението на Европейската комисия в програмата влизат Испания, Франция и Италия. Основната задача е създаване на система, която може да осигурява ВВС на страните от Европейския съюз, по време на военни операции.

Jane’s обаче съобщава, че реално в проекта участват и още две страни – Швеция и Германия. Водеща в проекта ще е испанската компания Indra, която ще е подкрепена от шведската Saab, италианската Eletronicca, френската Thales и германската Hensoldt. Сключването на конкретния договор се очаква в първите месеци на 2020 г.

Системата трябва да бъде съвместима с наличните и планираните бойни самолети в Европейския съюз и да осигурява операции по въздух, вода и земя. Проектът ще покрие проектирането, разработката и тестването на системата за РЕБ, която трябва да осигурява, както смущения от сериозна дистанция, така и при ескорт на приятелски сили.

Интересно е, че само преди седмица Saab обявиха, че са започнали изпитанията на нов контейнер за РЕБ, който може да бъде използван както на изтребителя Gripen, така и на други бойни самолети. Контейнерът е наречен EAJP (на снимката) и се базира на технологии разработени за новия Gripen E/F, като той трябва да осигурява смущения в диапазона 1 – 2 GHz, 2 – 4 GHz, 30 – 300 MHz и 300 – 1000 MHz. Масата на контейнера е 350 kg.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми
Следваща публикация
Airbus Helicopters изпита в полет безпилотен вертолет
889 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов ще посети Швеция за новия изтребител

Делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ще бъде на посещение в Швеция на 27 и 28 септември 2018 г. Това съобщават от военното ведомство.

Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел

Министерство на отбраната получи четири оферти от три страни по проекта за нов боен самолет, а заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че в крайна сметка ще се касае за политическо решение, което ще бъде взето от военния министър Каракачанов. Това стана днес, 1 октомври 2018 г.

Полетя вторият прототип на Gripen E

Вторият прототип на изтребителя Gripen E, с борден номер 39-9, изпълни своя първи полет днес, 26 ноември 2018 г. Това съобщават от компанията производител Saab.

Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра оферта

Шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) заяви, че уважава българското решение по придобиването на F-16, но смята, че тяхната оферта за Gripen е била по-добра. Това се казва в съобщение на агенцията, което бе разпространено днес, 17 януари 2019 г.

Меню