Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми

895 прочитания

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължават с преговорите за покупката на тежките изтребители Су-35, както и за създаването на нов лек изтребител от следващо поколение. Това съобщава РИА Новости, цитирайки Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

„Преговорите с ОАЕ по доставката на самолетите Су-35 и за създаване на лек изтребител от пето поколение, продължават”, заявява Шугаев, по време на традиционното авиационно изложение, което се провежда в момента в Дубай.

Други детайли по въпросните преговори, за сега няма.

Преговорите за евентуалната покупка на Су-35 от страна на ОАЕ вървят вече повече от две години и датират от началото на 2017 г., когато близкоизточната страна официално прояви интерес към покупката на руския изтребител. През есента на същата година изтече информация, че се касае за преговори за повече от една ескадрила, но друга публична информация оттогава няма.

Пак през 2017 г. бе подписан и договор за предварителна разработка на лек изтребител от следващо поколение. ОАЕ работи по него с РСК „МиГ”, като по темата има противоречива информация, дали се касае за дълбока преработка на МиГ-29/35 или за създаване на изцяло нова конструкция. Но и тук практически липсва официална информация.

ОАЕ разполагат с шест ескадрили модерни многоцелеви изтребители в лицето на F-16 Block 60 и Mirage 2000-9, но страната активно проучва всякакви опции за обновяване и разширяване на изтребителния си потенциал.

Свързани теми

Предишна публикация
Черна гора купува Bell 505
Следваща публикация
В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ
895 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия са се споразумели да минат към следващата стъпка в разработката на новия им изтребител

Франция и Германия са постигнали споразумение, да пристъпят към следващата стъпка в процеса за създаване на нов боен самолет за ВВС на двете страни. Това е съобщил френският министър на отбраната Флоранс Парли, цитиран от Reuters.

Финландия тръгна да търси нов изтребител

Финландското правителство пусна запитван за даване на даване на първоначални оферти. Запитването е пуснато до четири страни – САЩ, Великобритания, Франция и Швеция, от които се чакат оферти за пет типа изтребителя.

Русия изпрати два Су-57 в Сирия

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

Меню