Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми

892 прочитания

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължават с преговорите за покупката на тежките изтребители Су-35, както и за създаването на нов лек изтребител от следващо поколение. Това съобщава РИА Новости, цитирайки Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

„Преговорите с ОАЕ по доставката на самолетите Су-35 и за създаване на лек изтребител от пето поколение, продължават”, заявява Шугаев, по време на традиционното авиационно изложение, което се провежда в момента в Дубай.

Други детайли по въпросните преговори, за сега няма.

Преговорите за евентуалната покупка на Су-35 от страна на ОАЕ вървят вече повече от две години и датират от началото на 2017 г., когато близкоизточната страна официално прояви интерес към покупката на руския изтребител. През есента на същата година изтече информация, че се касае за преговори за повече от една ескадрила, но друга публична информация оттогава няма.

Пак през 2017 г. бе подписан и договор за предварителна разработка на лек изтребител от следващо поколение. ОАЕ работи по него с РСК „МиГ”, като по темата има противоречива информация, дали се касае за дълбока преработка на МиГ-29/35 или за създаване на изцяло нова конструкция. Но и тук практически липсва официална информация.

ОАЕ разполагат с шест ескадрили модерни многоцелеви изтребители в лицето на F-16 Block 60 и Mirage 2000-9, но страната активно проучва всякакви опции за обновяване и разширяване на изтребителния си потенциал.

Свързани теми

Предишна публикация
Черна гора купува Bell 505
Следваща публикация
В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ
892 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

alt

Авиацията и Яно

Красимир ГРОЗЕВ се срещна с вече пенсиониралия се български пилот Янко „Яно” Янков, за да си поговори с него за живота, летенето и всичко останало. Кариерата ми на журналист, пишещ за авиация, ме е срещала със стотици истински хора, които изграждат българските ВВС днес. Без да искам да слагам каквато и да е градация между тях, трябва да отбележа, че пленителният авиационен ентусиазъм, който винаги е струил от капитан Янко Янков, или както всички го знаят – Яно, е бил нещо, с което той винаги се е отличавал. За седем години от нашето познанство станах свидетел, как той уверено и заслужено извървя пътя от новоприучен на МиГ-29 пилот през 2004 г. до един от най-опитните авиатори в Граф Игнатиево, който дори в последната година от кариерата си беше инструктор на съвсем млади пилоти, които тепърва се приучват на изтребителя. Разбира се, пилотската, а и житейската история на Яно е много по-дълга и показва, че ако човек наистина силно желае нещо и полага всички усилия да го постигне, със сигурност ще успее. Точно за това в следващите няколко страници ще разкажем за Яно и се надяваме, че историята му ще вдъхнови и следващото поколение български авиатори.

Япония сериозно гледа към покупката на F-35B

Японското правителство сериозно обмисля покупката на вертикално кацащия изтребител F-35B в опит да подсигури отбраната на отдалечени от метрополията острови. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, позовавайки се на правителствен доклад.

Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой

Израел призна, че е използвала своите изтребители от следващо поколение F-35I Adir в реални боеве. Това стана днес, 22 май 2018 г., а признанието е на командирът на израелските ВВС.

Меню