Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020

1K прочитания

Франция и Германия са се договорили за детайлите по съвместната им програма за създаване на боен самолет от следващо поколение, в рамките на проекта FCAS (Future Combat Air System) и през януари се очаква сключване на договор за създаване на технологичен демонстратор. Това е заявил изпълнителният директор на Dassault, цитиран от Reuters.

„Няма повече никакви проблеми между френското и германското правителство по отношение на проекта FCAS. Има постигната договорка на високо ниво, че трябва да се премине към следващата стъпка, а именно подписване на договор за технологичен демонстратор в рамките на януари 2020 г.”, това заявява Ерик Трапие, изпълнителен директор на Dassault.

Договорът трябваше да се сключи през тази година, но заради различни спорове между двете страни, той бе отлаган. Това принуди Dassault и Airbus на няколко пъти да напомнят на правителствата на Германия и Франция, че всяко забавяне може да е фатално за проекта.

Трапие е заявил за Reuters, че се очаква технологичният демонстратор да полети през 2026 г. и няма отстъпления от предварително определения за това срок. Той е казал още, че разговорите между Safran и MTU Aero Engines, по отношение създаването на двигатели за новия изтребител, вървят добре и се очаква скорошно споразумение и там.

FCAS е изключително амбициозен проект за създаване на система от система за осигуряване на въздушна доминация. Системата трябва да заработи от 2040 г. и включва в себе си боен самолет от следващо поколение (NGF – New Generation Fighter), широк спектър от безпилотни платформи и ново поколение въоръжение.

Франция и Германия са водещи страни във FCAS, като Испания се присъедини в проекта в началото на годината.

„Ние не се готвим за бъдещето, което ни предстои утре, а за бъдещето, което ще дойде след утре”, обобщава Трапие.

Той е отбелязал, че няма проблем с това, че Великобритания разработва сама сходен проект под името Tempest и смята, че е напълно възможно на по-късен етап страната да се присъедини към FCAS.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватско пак избира изтребител
Следваща публикация
ВМС получиха употребяван вертолет AS 365N3+
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава напрежението в авиобаза Граф Игнатиево. Това каза той днес, 24 октомври 2017 г., след като по-рано бяха отменени всички полети в базата, поради неподготвеност за изпълнение на летателните задачи.

САЩ са предложили на Хърватска нови F-16

Съединените щати са предложили на Хърватска новопроизведени изтребители F-16. Това е съобщил хърватския военен министър Дамир Кръстичевич днес, 4 октомври 2017 г.

Меню