Монголия получи МиГ-29

1K прочитания

Монголия получи два МиГ-29. Машините са предназначени за ВВС на страната и са употребявани преди това от руските ВКС.

Двете спарки МиГ-29УБ са се приземили на монголското летище Налайх, край столицата Улан Батор на 15 ноември 2019 г. Новината бе съобщена от редица монголски медии, но за сега няма никакво официално потвърждение от монголските или руските власти.

Предполага се, че повече информация ще бъде налична около официалното приемане на двата изтребителя, което се планира за 26 ноември.

От разпространените снимки се вижда, че и двата изтребителя са дошли с руски опознавателни знаци, а на един от самолетите се вижда борден номер 50 червен.

Самолетите най-вероятно се предоставят на Монголия безвъзмездно, в рамките на подновеното наскоро споразумение за военно-техническа помощ между двете страни, което предвижда и предоставяне на безплатно въоръжение.

Монголските ВВС днес не разполагат с бойна авиация и имат на въоръжение три Ан-26 и една ескадрила Ми-17.

Монголия последно експлоатираше изтребители Ми-21ПФМ и спарки МиГ-21УС, които спряха да летят през 90-те години на миналия век, а след това значителен брой резервни части за тях бяха продадени на Северна Корея, което предизвика криминални разследвания.

За придобиването на МиГ-29 от Монголия се говори от 7 – 8 години, но до сега тези планове не се бяха материализирали.

Свързани теми

Предишна публикация
ВМС получиха употребяван вертолет AS 365N3+
Следваща публикация
Черна гора купува Bell 505
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Покупката на изтребители е фарс

През юли Словакия избра да купи 14 броя F-16 Block 70/72 на стойност от малко под €1,6 млрд. Ситуацията там придоби неочакван обрат, когато на 30 ноември 2018 г. словашкото МО съобщи, че е подписало договори за покупката, а по-късно същия ден министър-председателя на страната заяви, че тези договори са невалидни, защото не те не са били съгласувани. Индикациите, че вътре в коалиционното словашко правителство има много противоречия, включително и за покупката на изтребители, са много.

Меню