Хърватско пак избира изтребител

838 прочитания

Хърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Запитвания за даване на обвързващи оферти (RFP) са били изпратени до седем държави за новопроизведени и употребявани опции. Крайният срок за получаването им е 7 май 2020 г.

Запитванията до САЩ и Швеция са за новопроизведени самолети, съответно F-16 Block 70/72 и Gripen. До Италия е изпратено питане за употребявани Eurofighter, а до Франция за употребявани Rafale. Стари F-16 се търсят от Гърция, Норвегия и Израел.

Хътватско иска да се сдобие с 12 изтребителя, които да заменят крайно остарелите МиГ-21 (на снимката), с които в момента разполагат ВВС на страната. В момента не е публично известно каква сума смята да задели за проекта хърватското правителство.

Офертите ще бъдат оценени към началото на август, след което трябва да последва и решението. На този фон през есента в страната ще има парламентарни избори и темата за придобиването на нов изтребител се очаква да бъде една от основните.

Имаше очаквания, че Хърватско няма да провежда конкурс в чистия смисъл на думата, а ще премине към директни преговори със САЩ за покупка на нови F-16. Това за момента не става факт, но местното издание Dnevnik.hr посочва, че все още тази опция не е невъзможна.

Всичко това става почти точно година, след като в началото на януари 2019 г. официално стана ясно, че сделката за употребявани F-16 от Израел се проваля. Хърватско избра тази опция през март 2018 г., в конкуренция с нови F-16 от САЩ, употребявани F-16C/D от Гърция и нови Gripen C/D от Швеция. Израелското предложение бе избрано най-вече заради ниската си цена от едва €420 млн. Сделката обаче се провали, след като Съединените щати я блокираха. Интересно, че Хърватско отново кани Израел за участие.

Свързани теми

Предишна публикация
Само един кандидат за ремонта на Ан-30
Следваща публикация
Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020
838 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нови политически престрелки около покупката на F-16

Покупката на изтребителите F-16 предизвика нова порция престрелки между президента Радев и правителството. Това стана днес, 28 януари 2019 г., и бе свързано с отчетната пресконференция на президента по случай две години от встъпването му в длъжност. Президентът заяви, че конкурсът, който е избрал F-16 е бил бутафорен, докато военният министър му отвърна, че българските ВВС ще летят на най-добрия самолет.

Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Меню